V eurozóně je rekordní nezaměstnanost

Španělsko, ilustrační foto

Španělsko, ilustrační foto Zdroj: barcelonareporter.com

Nezaměstnanost v eurozóně v lednu stoupla na rekordních 10,7 procenta. V prosinci po dnešní revizi Eurostatu činila 10,6 procenta, ač statistici ještě na konci ledna předpokládali 10,4 procenta.

Počet lidí bez práce narostl i v celé Evropské unii, kde míra nezaměstnanosti činila 10,1 procenta. Eurostat odhadl, že bez práce v EU bylo v lednu 24,3 milionu lidí, z toho 16,9 milionu v eurozóně.

Eurostat odhadl, že bez práce v EU bylo v lednu 24,3 milionu lidí, z toho 16,9 milionu v eurozóně. Proti prosinci nezaměstnaných přibylo o 191 tisíc v EU a o 185 tisíc v eurozóně stíhané dluhovou krizí. Proti lednu roku 2011 jich v eurozóně přibylo o 1,5 milionu v EU a o 1,2 milionu v eurozóně.

Pro srovnání v lednu loňského roku nezaměstnanost v eurozóně dosahovala deset procent a v Evropské unii 9,5 procenta. Na trhu práce jsou nyní patrné dopady současné krize a také různých úsporných opatření, která kvůli nim některé jsou nuceny přijímat.

Například ve Španělsku, kde je nezaměstnanost nejvyšší, v lednu dosahovala 23,3 procenta. V Řecku v listopadu, což jsou poslední data uváděná Eurostatem, činila 19,9 procenta. Naopak třeba v Rakousku to byla pouhá čtyři procenta a v Nizozemsku pět procent.

V Česku podle metodiky evropských statistiků dosahovala nezaměstnanost v lednu 6,9 procenta, což je šesté nejnižší číslo z 27členné EU.

V Bruselu dnes odpoledne začíná dvoudenní summit Evropské unie, který se právě zaměstnanosti a dopady krize na ní bude zaobírat. Lídři EU by chtěli přijít s opatřeními na zlepšení zaměstnávání mladých.

Například u mladých pod 25 let ve Španělsku nezaměstnanost dosahovala v lednu 49,9 procenta a v Řecku v listopadu 48,1 procenta.