Výroba v EU v červenci klesla, nejhůře si vedly Slovensko a Česko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v Evropské unii v červenci proti předchozímu měsíci klesla o jedno procento. Nejvýraznější pokles produkce přitom vykázaly Slovensko a Česká republika, vyplývá z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

V České republice výroba klesla o 9,7 procenta, na Slovensku se propadla dokonce o 15,9 procenta. Nejlépe si naopak vedlo Estonsko, kde se produkce v červenci zvýšila o 4,5 procenta.

Žádný dramatický obrat, spíše posun dovolených

„V případě Česka a Slovenska ale nejde podle našeho názoru o žádné znamení dramatického obratu, spíše o posun celozávodních dovolených. Ten do jisté míry mohl hrát svoji roli i v jiných evropských ekonomikách,“ uvedl analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. Ukazuje na to podle něj překvapivě prudká změna v produkci automobilového průmyslu.

Přečtěte si:

V červenci průmysl propadl o 14 procent, výsledek ovlivnily svátky a dovolené

Tempo ekonomického růstu eurozóny kleslo na polovinu, zpomaluje celá EU

Průmyslová výroba v EU se v červenci vrátila k poklesu po červnovém růstu o 0,7 procenta. V samotné eurozóně se produkce v červenci snížila o 1,1 procenta, zatímco v červnu o 0,8 procenta vzrostla. Nejvýraznější pokles zaznamenala v EU i v eurozóně výroba kapitálového zboží.

V meziročním srovnání průmyslová výroba v EU v červenci klesla o 0,1 procenta. Nejhůře si podle Eurostatu opět vedly Slovensko (-14,3 procenta) a Česká republika (-7,6 procenta).