Vyznejte se ve fascinujícím světě nákupu bitcoinů

Zdroj: Shutterstock

Bitcoin. Pro některé lidi je to každodenní záležitost, první věc, o které si přečtou, když se probudí, a pro jiné je to raketová věda. Protože i když se o něm hodně mluví a zdá se, že digitální kryptoměny dnes vlastní téměř každý, výzkum ukázal, že značná část populace o tomto tématu ví jen málo nebo vůbec nic. Jak přesně bitcoiny vznikají a jaký proces za tím stojí?

Těžba bitcoinů

Salvador, místo, kde je bitcoin již několik měsíců uznán jako legální měna. Na podporu tohoto kroku obdržel každý obyvatel Salvadoru dárek v podobě 30 dolarů v bitcoinech. Výsledkem bylo, že během krátké doby bylo nakoupeno 17,5 milionu dolarů v bitcoinech. Nákup zní jednoduše, ale v praxi jde o něco víc a souvisí to s pojmy těžba a blockchain.

Blockchain se skládá z řetězce bloků, v němž je každý blok naplněn svazkem transakcí. Každý blok navíc obsahuje hash předchozího bloku. Tento hash je jakýmsi otiskem prstu, který zajišťuje, že v posledním bloku je zajištěna kompletní historie blockchainu. Pokud dojde ke změně v některém z předchozích bloků, změní se všechny otisky prstů ve všech následujících blocích. Pokud se tedy něco změní, bude to okamžitě zaznamenáno.

Tyto bloky spravují těžaři. Tito těžaři přidávají do blockchainu malý balíček transakcí. Poté se snaží jako první najít řešení, aby blok transakcí mohl být zveřejněn. Těžař, který řešení najde jako první, bude odměněn novou kryptoměnou. Nalezení řešení se nazývá těžba.

Zjednodušeně řečeno, nalezení řešení je totéž jako výpočet hashe, otisku prstu. Zde přichází na řadu mechanismus důkazu práce. Tento mechanismus určuje, jak obtížné je řešení najít. Řešení se skládá ze znaků a mechanismus vyžaduje, aby prvních X znaků bylo 0. Čím větší je konkurence, tím více znaků musí být 0. Konečné řešení se nazývá nonce.

Matematický vzorec

Jak vidíte, za nákupem bitcoinů se skrývá celý svět. Pokud jste opravdoví geekové, které zajímá vše, co souvisí s bitcoiny, můžete si zkusit sami něco vytěžit. Mějte na paměti, že k tomu potřebujete správné znalosti a vhodné vybavení. Je také důležité si uvědomit, že to výrazně zvýší vaše výdaje za energii, takže to není pro každého. Přesto to může být velmi zajímavé. Pokud chcete nakupovat bitcoiny, ale raději byste těžbu přenechali někomu jinému, můžete tento proces zadat externí firmě. Než se do toho pustíte, věnujte trochu času prozkoumání všech možností a stran, protože na trhu je spousta podvodníků. Nenechte si tím ale zkazit radost. Bez ohledu na to, jak náročné se to zdá, vše pro vás může dopadnout skvěle!