Za tři roky nezávislého investování mám famózní výsledky

Zdeněk Vosátka

Zdeněk Vosátka Zdroj: K a Partneři a.s.

Zdeněk Vosátka
Zdeněk Vosátka
Zdeněk Vosátka
4
Fotogalerie

Zdeněk Vosátka opustil prestižní post privátního bankéře velké banky a v padesáti se vrhnul na podnikání. Baví ho zhodnocovat vydělané peníze klientů a je v tom více než úspěšný. Za tři roky zhodnotil majetek v řádu stamilionů o desítky procent! Jako nezávislý privátní poradce v K a Partneři navíc může žít podle podle svých zásad: Carpe diem, život musí být v rovnováze a volno je třeba mít jako mladý.

To zní tak trochu jako v pohádce. V čem je to kouzlo?

Mám své podnikání spíše jako poslání. Jsem s klienty, které znám dlouho. Víme toho o sobě navzájem opravdu hodně. Zhodnocovat pro ně vydělané peníze mě baví. Tím, že jsem nezávislý poradce, můžu vybírat skutečnou kvalitu z celého trhu. A vězte, že výsledky za čtyři roky jsou famózní. Přidanou hodnotou je spolupráce s lidmi, kteří za produkty stojí. Kdykoliv se na ně mohu obrátit já, ale i moji klienti napřímo. S oblibou říkám, že zajišťuji klidné spaní pro sebe i klienty.

Opustit po dvaceti pěti letech jistoty velké korporace a prestižní pozici privátního bankéře byl asi velký risk.

Když krok po kroku vystoupáte ve velké korporaci od pokladníka přes klientského poradce, investičního specialistu, osobního bankéře až na vrchol a jste privátní bankéř, tak je to pěkné. Cítíte, že jste si to fakt odpracoval a zasloužíte si to. Pak se na tom vrcholu ukotvíte a po pár letech, kdy je vám slibován klid na práci a tučné „farmářské“ odměny, se děje něco úplně jiného. Akcionář je nenasytný a nadřízení vás tlačí někam, kde mnohdy nechtějí sami být. Jednoho dne vám dojde, že už v prostředí, kde se nehraje zcela fér, být nechcete. Když navíc dorazí padesátka a vypadá to, že se dalších dvacet let „povezete“, tak pochopíte, že je čas na změnu. Já se raději „vozím“ v autě po českých krásných místech.

Říkáte, že jste jako nezávislý poradce u K a Partněři našel partnerství ve stylu win-win.

Ano, je to spolupráce win-win. Vše, co se řekne a napíše prostě platí, což není všude a vždy samozřejmostí. Mám skvělé zkušené kolegy, a to jak v pozicích partnerů, tak jejich asistentů. Dokážeme se postarat o majetek klientů, zprostředkovat kvalitní pojistku i hypotéku, ale nejdůležitější pro nás je, že s našimi klienty sdílíme stejné hodnoty: zdraví, slušnost, sebevědomí, vzájemný respekt, odpovědnost, pokoru, vzdělávání, radost i humor.

Jste hodně aktivní a to stojí čas i peníze.

To je určitě pravda. Od mladí jsem si bral úvěry na bydlení a ty mě vždy nutily hodně pracovat a splácet. Odměnou za disciplínu a píli je mi dnes komfort, že už nemusím denně do kanceláře, i když pořád splácím hypotéku. A když pracujete na svém, tak vás to baví a ještě si vyděláte více. Jako nezávislý poradce můžu skutečně žít podle svých zásad: Carpe diem (užívej dne), život musí být v rovnováze a volno je třeba mít jako mladý.

Zdeněk VosátkaZdeněk Vosátka | K a Partneři a.s.

Taky tvrdíte, že máte rád hlavně sebe.

Pro někoho to může znít egoisticky. Myslím to tak, že pokud jsem spokojený já a šířím pohodu a radost, tak to má pozitivní efekt na mou rodinu, mé přátele a samozřejmě na mé skvělé klienty. Život je příliš krátký a já si ho chci užívat plnými doušky ve všech směrech. Miluji svou ženu, svoje dcery i dva vnuky. V mládí mi učaroval tenis a už čtyřicet let je mým největším koníčkem.

Takže váš sen navštívit čtyři největší tenisové turnaje světa není překvapivý?

Zatím jsem byl v Melbourne na Australian Open a letos mě čeká Rolland Garros v Paříži. Brzy snad i US Open v New Yorku a legendární Wimbledon v Londýně. Aktivně hraji dál, ale méně a už to i víc bolí. Taky rád lyžuji, experimentuji v kuchyni, sbírám kvalitní rumy a do vlastního sklepa kupuji pěkná vína pro sebe, přátele i své klienty.