Zahraniční dluh Česka meziročně stoupl o 220 miliard

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Martin Pinkas

Zahraniční dluh České republiky v letošním druhém čtvrtletí stoupl o více než 111 miliard na celkových 2,26 bilionu korun. Představoval tak 56,8 procenta hrubého domácího produktu, uvedla Česká národní banka. V meziročním srovnání je dluh o 219,9 miliardy korun vyšší.

Podíl bankovního sektoru včetně centrální banky na zahraničním dluhu stoupl na 29,2 procenta. Zahraniční závazky podnikového sektoru zaujímají na celkové zahraniční zadluženosti 44,7 procenta a závazky vládního sektoru 26,1 procenta.

ČNB uvedla, že v bankovním sektoru významně narostly krátkodobé vklady a finanční úvěry. Zahraniční zadlužení podniků stouplo v souvislosti s čerpáním úvěrů spojených s přímou investicí. Naproti tomu snížení zahraničního zadlužení vládního sektoru ovlivnily objemově významné splátky vládních a podnikových dlouhodobých dluhopisů emitovaných v zahraničí. Dalším faktorem bylo splácení úvěru od Evropské investiční banky na financování investic do infrastruktury, uvedla banka.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí ve sledovaném období klesl o 42,8 miliardy na 1,66 bilionu korun. Poměr schodku investiční pozice k HDP v běžných cenách činí 41,7 procenta. V meziročním srovnání je pasivní saldo nižší o 228,5 miliardy korun.