Cena zemědělské půdy letos dosáhne stropu, v dalších letech může i klesat, předpovídá expert

Zemědělská půda

Zemědělská půda Zdroj: profimedia.cz

Zemědělská půda v Česku za celý letošní rok zdraží meziročně o 2,5 procenta na zhruba 24,1 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z odhadu poradenské a realitní společnost Farmy.cz. V samotném čtvrtém čtvrtletí cena klesne o 0,4 procenta, dodala firma. Podle Jiřího Jaklína ze společnosti Agro21 stojí metr čtvereční zemědělské půdy nyní v průměru 20 až 25 korun, ceny závisí na lokalitě. Do budoucna Jaklín očekává stagnaci nebo mírný pokles cen.

Zemědělci mimo jiné dostávají dotace podle počtu hektarů, na kterých hospodaří. ČR dlouhodobě odmítá avizované maximální limity přímých dotací pro jednu farmu. Česko ale připouští možnost zavedení platby na tzv. první hektary. Na výměru například do 89 hektarů by tak mohli získávat všichni zemědělci větší peníze, následně by se platba na další hektary snížila. Tím by byli více podpořeni nejmenší zemědělci, kteří by právě dostávali v průměru více peněz na hektar než velké podniky.

„Proti zemědělcům jde růst úrokových sazeb a je zde nejistota dotací po roce 2020. Stále není rozhodnuto jak to bude a zda to bude zvýhodňovat malé zemědělce,“ upozornil Jaklín.

Podle Jaklína zahraniční investoři své pozemky v České republice již zřejmě rozprodali. Většinou šlo podle něj o střednědobé investice. „Málokdo to chce držet sto let, poptávku nyní tvoří reálně zemědělci,“ dodal. Že by někdo v současnosti kupoval půdu za 25 korun za hektar s vidinou prodeje za 35 korun, je podle něj nereálné. Přesto by kvalitní orná půda mohla podle Jaklína do budoucna zdražit.

V loňském roce podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací se v ČR zobchodovalo 2,2 procenta zemědělské půdy. V Evropě stojí podle dostupných údajů půda nejvíce v Nizozemsku, kde v minulosti stála i pět eur (cca 129,5 korun) za metr čtvereční. Česká cena je například proti Německu zhruba třetinová.