Glosa Jany Havligerové: Díky, pane ministře

Miroslav Toman

Miroslav Toman Zdroj: profimedia.cz

Ministr zemědělství Miroslav Toman toho nejspíš nemá moc na práci. Těžko si jinak vysvětlit, proč svou aktivitu zaměřuje výhradně na to, jak skřípnout maloobchod. Jeho utkvělá myšlenka, že je potřeba omezit, ne-li přímo zakázat slevové akce v supermarketech, se v posledních dnech zhmotnila do zbrusu nového nápadu: Zakažme tisk slevových letáků. Papírové letáky nejsou prý pro obchodníky ekonomické, navíc zatěžují životní prostředí.

Starost šéfa zemědělského rezortu o efektivní podnikání soukromých firem je až dojemná. Možná by to mohl být dokonce začátek cesty k tomu, aby jejich hospodaření znovu řídil stát. Nebo jim třeba alespoň vybíral sortiment, který mají nabízet. Chvályhodná je i snaha chránit životní prostředí, konkrétně lesy.

Jen od ministra, který nejprve vypustil informaci o zákazu sypat na pole herbicid Roundup a pak honem začal hovořit o výjimkách, nevyznívá dvakrát přesvědčivě. Ale se spotřebiteli to ministr rozhodně myslí dobře. K čemu slevy, když při nich řetězce beztak podvádějí, že.