Zisk Intelu ve čtvrtletí stoupl o 34 procent

Intel (ilustrační foto)

Intel (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Největšímu světovému výrobci počítačových čipů Intel Corp. vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 33,7 procenta 4,52 miliardy dolarů (100 miliard korun). Firmě pomohl silný růst v oblasti datových center a cloudu. Intel současně v prohlášení zveřejněném v noci na pátek již třetí čtvrtletí za sebou zlepšil výhled celoročních tržeb a zisku.

V loňském roce měly také na zisk negativní dopad vyšší náklady na restrukturalizaci. Bez mimořádných položek zisk na akcii činil 1,01 dolaru, analytici v průměru čekali zisk 80 centů na akcii. Tržby se zvýšily o dvě procenta na 16,15 miliardy dolarů.

V divizi čipů pro osobní počítače tržby zůstaly beze změny, činily 8,9 miliardy dolarů. Pokles prodeje o sedm procent kompenzoval růst cen stejným tempem. Tržby z prodeje procesorů pro datová centra stouply o sedm procent na 4,9 miliardy dolarů. Tržby z prodeje čipů pro síťové technologie na internetu vzrostly o 23 procent na 849 milionů dolarů a pro řešení pro ukládání dat o 37 procent na 891 milionů dolarů, napsaly agentury DPA a Reuters.

Intel zvýšil odhad celoročního očištěného zisku na akcii na 3,25 dolaru z předchozích tří dolarů a příjmů na 62 miliard dolarů z 61,3 miliardy dolarů. Analytici čekají zisk 3,01 dolaru při příjmech 61,4 miliardy dolarů.