Ceny bydlení začaly na Slovensku poprvé po letech růstu klesat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Calgary-real-estate.com

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Průměrná cena nemovitostí určených k bydlení na Slovensku v posledním čtvrtletí loňského roku klesla poprvé po předchozích dvou a půl letech nepřetržitého růstu. Příčinou bylo zlevnění rodinných domů, ceny bytů se naopak dostaly na nové maximum. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila slovenská centrální banka.

Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku stál ve čtvrtém čtvrtletí loňska v průměru 1360 eur (34 367 korun) oproti 1378 eurům (34 820 korun) v předchozím kvartálu, kdy ceny byly na více než osmiletém maximu.

Navzdory poklesu průměrné ceny bydlení na Slovensku byly byty v závěru minulého roku nejdražší v novodobé historii země. Meziročně se průměrná cena za metr čtvereční v bytech zvýšila o 6,6 procenta na 1639 eur (41 417 korun). Ve srovnání s dosavadním maximem z roku 2008 byla o procento vyšší.

Naopak rodinné domy a vily na Slovensku v posledním čtvrtletí loňska oproti předchozímu kvartálu opět zlevnily, což vedlo k poklesu průměrné ceny nemovitostí určených k bydlení.

Tradičně nejdražší bydlení na Slovensku je v Bratislavském kraji, kde je nejvyšší životní úroveň v zemi.

"Zpomalování meziročního růstu průměrné ceny bydlení a nakonec její mezikvartální pokles v posledním čtvrtletí mohou být jistým signálem, že aktuální průměrná cena bydlení se už pravděpodobně dostává ke stropu reálných finančních možností slovenských domácností," uvedli v komentáři analytici centrální banky. Dodali, že do budoucna očekávají stagnaci nebo mírné zdražení bydlení.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>