ČNB: Pesimistické prognózy se nenaplnily, objem nových hypoték loni překonal rekord

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Profimedia.cz

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard korun. Uvedla to Česká národní banka. Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Loni v říjnu začala platit zpřísněná pravidla pro poskytování hypoték. V říjnu a listopadu ale objem nových hypoték meziročně vzrostl, klesat začal až v prosinci. „Je možné, že v letošním roce k určitému meziročnímu snížení objemu poskytovaných skutečně nových hypotečních úvěrů dojde. Nebude se však nejspíše jednat o žádné drama,“ uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Takzvané skutečně nové hypoteční úvěry zahrnují navýšení již dříve poskytnutých úvěrů a zejména nové úvěry, které v daném období vstoupily do ekonomiky poprvé. Tento ukazatel naopak nezahrnuje refinancované úvěry, které jiná instituce poskytla již dříve a které byly pouze převedené z jedné banky do druhé.

Objem refinancovaných hypotečních úvěrů loni meziročně klesl o necelé čtyři miliardy na 35 miliard korun. „Tento pokles však nesouvisí s regulací hypoték ze strany ČNB, protože ta se na refinancované úvěry nevztahuje,“ uvedla banka. Celkový objem hypoték při sečtení nových i refinancovaných úvěrů tak dosáhl 222 miliard korun, zhruba o deset miliard více než v roce 2017.

Od října loňského roku platí, že dluh žadatele o hypoteční úvěr by neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně na splátku dluhu by měl dlužník vynaložit maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Banky mohou udělit výjimku pěti procentům žadatelů.

ČNB tvrdí, že zavedení limitů nemá primárně snížit objem hypoték, ale zabránit tomu, aby si je brali příliš rizikoví uživatelé. Ti by podle centrální banky v době zhoršení stavu ekonomiky mohli čelit předlužení a ohrozit finanční stabilitu, tedy zdraví domácích bank. „Právě její zachování je vedle udržení cenové stability dalším důležitým úkolem České národní banky, který jí byl dán zákonem,“ dodala ČNB.