Výstavba bytů uvadá, v Praze klesl počet zahájených staveb o více než desetinu

Sídliště Horní Měcholupy

Sídliště Horní Měcholupy Zdroj: jan vavra

Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
4
Fotogalerie

Stavební firmy v Česku zahájily letos do konce srpna stavbu 4761 bytů v bytových domech, meziročně o 4,6 procenta méně. V samotném srpnu jejich počet klesl téměř o čtvrtinu. Nejvíce uvedených bytů se začalo stavět v Praze, kde však počet zahájených staveb klesl meziročně o 13,8 procenta. Počet zahájených staveb rodinných domů v ČR naopak stoupl o 5,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (33,8 procenta) připadal na Prahu. Následovaly Jihomoravský (12,9 procenta), Olomoucký kraj (11,3 procenta), Vysočina (9,7 procenta) a Středočeský kraj (9,1 procenta). Naopak v Libereckém kraji to s 47 byty bylo necelé procento.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů meziročně o 13,8 procenta na 1607. Zhruba polovina z celkového počtu připadala na projekt Riverpark Modřany společnosti Karlín Group, který úřady povolily v květnu. Pomalé tempo při povolování staveb je podle analytiků jednou z příčin výrazného růstu cen bytů. Za poslední tři roky stouply ceny nových bytů v hlavním městě téměř o 70 procent a průměrná prodejní cena se blíží 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce srpna meziročně vzrostl o 5,4 procenta na 13 tisíc. Tempo růstu však v průběhu roku klesá, ještě v pololetí bylo téměř dvojnásobné. Nejvíce rodinných domů připadalo na Středočeský (25,6 procenta), Jihomoravský (11,6 procenta), Moravskoslezský (10,4 procenta) a Plzeňský kraj (7,1 procenta). Podíl Prahy mírně klesl na 2,7 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce srpna stavět 22 131 bytů, meziročně o 5,8 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl však jejich počet zhruba o čtvrtinu nižší.