Altnerovi dědicové dávají sociálním demokratům čtyři měsíce na splacení dluhu za Lidový dům

Lidový dům, sídlo ČSSD

Lidový dům, sídlo ČSSD Zdroj: ctk

Dědicové advokáta Zdeňka Altnera vyzvali ČSSD k ukončení kauzy Lidový dům. Straně nabízejí čtyřměsíční lhůtu k zaplacení dlužné částky, pokud sociální demokracie stáhne dovolání proti rozsudku městského soudu z března 2016. Soud tehdy rozhodl, že strana musí Altnerovi zaplatit téměř 338 milionů korun za zastupování strany ve sporu o Lidový dům. O návrhu na ukončení sporu informovali Patrik a Veronika Altnerovi. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že o výzvě Altnerových dědiců zatím neví. Návrh hodlá předložit k posouzení právníkům strany.

Dědicové advokáta Altnera žádají, aby ČSSD vzala zpět své dovolání k Nejvyššímu soudu do 26. října. Strana se podle jejich návrhu má vzdát i dalších právních prostředků, kterými se rozhodnutí městského soudu pokouší zpochybnit. "Pokud tak vaše strana učiní ve lhůtě výše uvedené, dědicové jsou připraveni poskytnout vaší straně čtyřměsíční lhůtu k zaplacení pohledávky a po tuto dobu by nepřikročili k prodeji nemovitostí, včetně Lidového domu, v exekuci," píše se v návrhu adresovaném předsedovi ČSSD.

Advokátu Zdeňku Altnerovi přiznal pražský městský soud 31. března 2016 téměř 338 milionů korun za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu korun, nejvýraznější část celkové částky však tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů korun.

ČSSD podala proti rozhodnutí soudu dovolání. Bývalý advokát Altner ale zhruba půl roku po vyhlášení verdiktu městského soudu zemřel a následné dědické řízení dosud komplikovalo projednání dovolání před Nejvyšším soudem.