ČSSD čelí exekuci kvůli dluhu po Altnerovi. Nesmí nakládat s paláci v centru Prahy

Lannův palác a Lidový dům. Dvě nemovitosti v centru metropole vlastněné ČSSD. Exekutor je obstavil kvůli dluhu, který má ČSSD vůči dědicům advokáta Zdeňka Altnera.

Lannův palác a Lidový dům. Dvě nemovitosti v centru metropole vlastněné ČSSD. Exekutor je obstavil kvůli dluhu, který má ČSSD vůči dědicům advokáta Zdeňka Altnera. Zdroj: Michael Tomeš_E15

ČSSD dluží dědicům loni zesnulého advokáta Zdeňka Altnera 337 milionů korun.
Z ceny Lidového domu, sídla ČSSD, se počítala Altnerova odměna.
Sociální demokraté po zásahu exekutora nesmí s Lidovým domem a Lannovým palácem jakkoli nakládat.
V krajním případě může dojít i k dražbě. Ta však podle ČSSD nehrozí, protože Nejvyšší soud loni pozastavil vykonatelnost rozsudku, jenž dal za pravdu Altnerovi.
V Lannově paláci vlastněném ČSSD sídlí developerský holding Finep.
7
Fotogalerie

Sociální demokraté nesmí nakládat s Lidovým domem a Lannovým palácem v centru Prahy. Exekutor zahájil exekuci na majetek strany kvůli dluhu s kořeny v éře Miloše Zemana.

U lukrativních nemovitostí vlastněných v centru Prahy sociální demokracii se v katastru objevila poznámka o zahájení exekuce. Přerovský exekutor Lukáš Jícha začal z vládní strany dolovat dluh 337 milionů korun vůči loni zemřelému právníkovi Zdeňku Altnerovi. Exekuce se týká historického sídla ČSSD Lidového domu i sousedního Lannova paláce.

„Záznam o exekuci vyznačený v katastru nemovitostí je pouze technickou poznámkou, která reflektuje skutečnost, že Obvodní soud  pro Prahu 1 již před několika měsíci vydal formální pověření exekutorovi Jíchovi k vedení exekuce na základě rozsudku Městského soudu v Praze z března loňského roku,“ uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce právní kanceláře Bělina & Partners, která pro sociální demokraty pracuje. Nic to podle něj nemění na odkladu vykonatelnosti rozsudku, který v červnu nařídil Nejvyšší soud.

Dopady zahájené exekuce jsou ale přesto nepříjemné. „Po zahájení exekuce se zakazuje vlastníkovi nakládat s nemovitostí,“ komentoval situaci advokát Bystrík Bugan. Navíc ve chvíli, kdy exekutor nechá do katastru zapsat i právo spravovat nemovitost, inkasoval by i nájemné. V tomto případě by to bylo hlavně od developerské skupiny Finep, která si pronajímá sousední Lannův palác. Dražba nemovitostí by podle právníka Bugana nastala až v okamžiku, když exekuci nebude možné uskutečnit jinak. Musí však být přiměřená výši dluhu.

Stupňování kroků exekutora ale podle ČSSD nehrozí, protože ho blokuje rozhodnutí Nejvyššího soudu o dokladu vykonatelnosti rozsudku.

Krúpa z boje o pohledávku couvá

Pohledávku Zdeňka Altnera vůči sociální demokracii chtěl po jeho loňském úmrtí koupit i investiční dravec Pavol Krúpa. „Po naší výzvě nás nikdo nekontaktoval, přestože naše nabídka byla vzhledem k situaci korektní,“ uvedl miliardář. Dědici po Altnerovi ale neprojevili zájem pohledávku prodat. Podle Krúpy je tak už jeho nabídka bezpředmětná. /buk/

Exekutor další postup nekomentoval. „S ohledem na povinnost mlčenlivosti nebudu poskytovat informace o průběhu řízení,“ sdělil Jícha.

Katastr nemovitostí ještě ukazuje, že na Lidový dům má zástavní právo Fio banka. U ní si ČSSD zajistila úvěr právě na financování závazků vůči Altnerovi.

Kořeny případu sahají do roku 1997. Tehdy se sociální demokraté vedení Milošem Zemanem dohodli s Altnerem na právní pomoci ve sporu o Lidový dům. Smlouva říkala, že advokát dostane deset procent z hodnoty nemovitosti, pokud ČSSD vyhraje. K pohledávce si Altner postupem let ještě připočítal penále.