ANO je po komunálních volbách zkušenější, naučilo se ustupovat

Štáb hnutí ANO

Štáb hnutí ANO Zdroj: reuters

Těsné vítězství ANO v komunálních volbách neumožnilo, aby všude tam, kde zvítězilo, obsadilo posty primátorů a starostů. Například výhry v 11 z 13 krajských měst proměnilo jen v sedm primátorských řetězů.

Oproti minulému klání o radnice se však uskupení Andreje Babiše dokázalo častěji dohodnout se svými odpůrci. S ODS, která je nejsilnější opoziční stranou v Poslanecké sněmovně, uzavřelo v největších městech osm svazků. A v Plzni a Hradci Králové, kde ANO získalo nejvíce hlasů, dokonce přenechalo primátorské funkce lídrům občanských demokratů.

„Hnutí se poučilo a nenechalo se jako v minulosti předběhnout, aby se o koalici nakonec rozhodlo bez něj,“ řekl politolog Jakub Charvát s tím, že ANO dříve zbytečně trvalo na svých požadavcích, protože mělo pocit, že je vítěz. „Už ale pochopilo, že vítězem je až ten, kdo sestaví většinu. Dokáže přijmout kompromisy a dokonce i ustoupit,“ dodal.

Ve volbách v roce 2014 zvítězila Babišova formace v devíti krajských městech. Primátory měla v šesti včetně Prahy a Brna. O některé však postupně přišla, když se jí sestavené rady rozpadly. Tentokrát hnutí skončilo v hlavním městě na poslední příčce a v moravské metropoli ho vyšachovala ODS.

Na oplátku chtěl modré obejít v Ostravě Tomáš Macura (ANO). Nakonec se s nimi usmířil a byl i jejich hlasy ve středu zvolen primátorem. Ve třetím největším českém městě bude vládnout ještě s podporou Pirátů a lidovců.

Spolupráce ANO a ODS místy naráží na odpor jednotlivců. Třeba v Hradci Králové opustil občanské demokraty exprimátor Otakar Divíšek a v Pardubicích se místa radního vzdal jeho stranický kolega Karel Haas. Bez problémů se naopak obešlo jednání v Plzni, kde těsně první ANO přenechalo neprestižnější pozici v čele rady poslanci ODS Martinu Baxovi.

Ze všech 27 statutárních měst zatím nemá dohodnutou koalici už jen Most a Chomutov. Příští vedení radnic znají i obyvatelé většiny okresních měst, i v nich převažuje ANO. Jednání ještě neskončila v Berouně, Domažlicích, Jindřichově Hradci či Mělníku.

Povolební situace v krajských městech
 vítěz voleb koalice primátor
PrahaODSPS, Praha sobě, SSPPZdeněk Hřib (PS)
BrnoANOODS, KDU-ČSL, PS, ČSSDMarkéta Vaňková (ODS)
OstravaANOANO, ODS, PS, KDU-ČSLTomáš Macura (ANO) 
PlzeňANOANO, ODS, TOP 09, ČSSDMartin Baxa (ODS) 
Karlovy VaryANOANO, Karlovaráci, ODSAndrea Pfeffer Ferklová (ANO)
Ústí nad LabemANOANO, UFO, ODS, PROPetr Nedvědický (ANO) 
LiberecSLKSLK, ANO, ODSJaroslav Zámečník (SLK) 
České BudějoviceANOANO, HOPB, SPB, ČB, STANJiří Svoboda (ANO)
Hradec KrálovéANOANO, ODS, ZPHZAlexandr Hrabálek (nestraník za ODS)
PardubiceANOANO, ODS, KPP, SPP, ČSSDMartin Charvát (ANO)
JihlavaANOFJ, ODS, ŽJ, KDU-ČSLKarolína Koubová (FJ) 
OlomoucANOANO, ODS, KDU-ČSL, SpolečněMiroslav Žbánek (ANO)
ZlínANOANO, STAN, KDU-ČSL, ODS, PSJiří Korec (ANO)

Použité zkratky: Pirátská strana (PS), Spojené síly pro Prahu (SSPP), Ústecké Fórum Občanů (UFO), Starostové pro Liberecký kraj (SLK), Hnutí Občané pro Budějovice (HOPB), Společně pro Budějovice (SPB), Čisté Budějovice (ČB), Změna pro Hradec a Zelení (ZPHZ), Koalice pro Pardubice (KPP), Sdružení pro Pardubice (SPP), Fórum Jihlava (FJ), Žijeme Jihlavou (ŽJ)


ODS čelí kritice za svazky s extrémisty

V Rychnově nad Kněžnou zřejmě zanikne podle stanov ODS místní organizace strany kvůli koalici s komunisty. Spolupráci s nimi zakazuje usnesení občanských demokratů z roku 2006. Podobná situace je v Hranicích, i tam se modří dohodli s KSČM. Předsednictvo ODS vyzvalo místní buňku, aby spojení odmítlo. Její členové však tvrdí, že o žádnou koalici nejde, a vedení hranické organizace opustili. Z ODS vystoupí i zastupitel Krupky, který podpořil koalici ČSSD, uskupení Krupka naše město a SPD. S uskupením Tomia Okamury se ODS dohodla také v Kladně. „S SPD je to otázka politického vkusu, koalice s ním neděláme, i když to nemáme zakázáno stranickým usnesením,“ řekl šéf partaje Petr Fiala.