Bankovní úřad EU má do Česka pomoci dostat Dobeš, do Prahy už přesunul Galileo

Karel Dobeš, projekt Galileo

Karel Dobeš, projekt Galileo

Evropský bankovní úřad
Krásný výhled na Prahu.
3
Fotogalerie

České úsilí o přesun Evropského bankovního úřadu (EBA) z Londýna do Prahy by měl mít na starosti v roli vládního zmocněnce Karel Dobeš. Obdobnou funkci při kabinetu zastává i pro spolupráci s evropskou agenturou pro družicovou navigaci GSA. Vytvořením nové funkce se bude v pondělí zabývat kabinet. Česká vláda už svůj zájem, aby se Praha po odchodu Velké Británie z Evropské unie stala sídlem instituce, dala na vědomí představitelům unie.

"Na základě posouzení situace a v souvislosti se zkušeností s kandidaturou ČR na přesun GSA se navrhuje jmenovat do funkce vládního zmocněnce pro kandidaturu ČR na EBA pana Karla Dobeše," stojí v materiálu pro ministry. Za hlavní důvody označuje dokument předchozí úspěšnou Dobešovu misi, jeho zkušenosti, kontakty, přehled a kompetence. Zmocněncem pro spolupráci s GSA by měl Dobeš zůstat.

Úřad, který má v Londýně 159 zaměstnanců a na jehož jednání ročně přijíždí 10.000 až 15.000 lidí, by se měl přestěhovat kvůli brexitu. Evropská komise na konci března oznámila, že o právo hostit EBA se ucházejí všechny členské státy. Česko by podle premiéra Bohuslava Sobotky mohlo mít výhodu díky tomu, že zatím nepřijalo euro.

Zmocněnec by měl podle materiálu, který předložil vládě Sobotka, zajistit řádný průběh české kandidatury. "Bude zodpovědný za provádění a koordinaci všech aktivit souvisejících s kandidaturou, včetně zajištění a plnění komunikační strategie," uvádí návrh. Zvýšit šance Česka v konkurenci ostatních států může podle něj co nejrychlejší zřízení a obsazení funkce, protože se blíží start oficiálních jednání o vystoupení Británie z EU.

Česká vláda upřednostnila bankovní úřad před Evropskou lékovou agenturou (EMA), která rovněž sídlí v Londýně. Když vláda na začátku února ze dvou institucí zvolila tu bankovní, tehdejší státní tajemník pro EU Tomáš Prouza uvedl, že Česko má v této oblasti lepší šanci.

EBA byl založen v roce 2011 v reakci na světovou finanční krizi. Působí jako regulátor bankovního sektoru v EU, jeho úkolem je mimo jiné formulovat a koordinovat bankovní pravidla. Kritéria, podle kterých budou sídla unijních agentur vybírána, budou přijata na červnovém jednání Evropské rady. Do konce července členské státy musí předložit svou oficiální kandidaturu.