Do miliardového tendru Lesů ČR podalo nabídky 37 uchazečů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Do miliardového tendru Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva v letech 2015 až 2019 podalo nabídky 37 subjektů. Řekl to mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Předpokládaná cena lesnických prací, o které se soutěží, je 2,2 miliardy korun. Vítězné firmy by na jednotlivých územních jednotkách měly začít pracovat od ledna 2015. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Tendr LČR vypsaly začátkem července, termín pro zaslání nabídek skončil dnes dopoledne. Bezprostředně poté začalo veřejné otevírání obálek. Následně začnou nabídky zkoumat hodnotící komise, hodnotícím kritériem soutěže je nabídková cena.

Firmy soutěží o práce a těžbu na 27 územních jednotkách, tedy asi v pětině lesů podniku. Pro další tři jednotky LČR vypsaly tendry, při nichž se na dobu jednoho roku bude zkušebně soutěžit odděleně jen o pěstební práce a jen o těžební práce s prodejem dříví.

Práce na pětině území

Pětiletý tendr 2015+ navazuje na tendry 2014+ a 2013+, při nichž se soutěžilo o práce vždy zhruba na pětině území státních lesů. Výjimkou byla soutěž o celé území v tendru 2012+, kdy Lesy ČR zavedly takzvaný senátní cyklus, při němž se každý rok soutěží o pětinu území. Tendr je každý rok vždy rozdělen na několik desítek územní jednotek.

Loňský tendr 2014+ měl předpokládanou hodnotu lesnických prací 2,84 miliardy korun bez DPH a přihlásilo se do něj 29 firem. Nejúspěšnější byla Stora Enso Wood Products Ždírec, která zvítězila na šesti jednotkách. Druhou nejúspěšnější byla firma PROGLES, která vyhrála na pěti jednotkách. Další v pomyslném pořadí byly Lesostavby Frýdek-Místek a Jihozápadní dřevařská, které podepsaly shodně tři smlouvy.

Příznivé ceny dřeva

Lesy ČR v prvním pololetí meziročně zvýšily hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku.

Pro celý letošní rok Lesy ČR čekají růst hrubého zisku z loňských 4,95 na zhruba 5,3 miliardy korun, uvedl v nedávném rozhovoru pro časopis Lesnická práce generální ředitel podniku Daniel Szórád. Zároveň uvedl, že současnou úroveň výsledku blížící se rekordu z roku 2012 nepovažuje z dlouhodobého hlediska za udržitelnou. Zisk podniku se v následujících letech podle něj bude pohybovat mezi 3,5 a čtyřmi miliardami korun.