Francouzská biotechnologická firma Cytune Pharma už patří pod PPF. Skupina koupila zbylé akcie

PPF

PPF Zdroj: profimedia.cz

Skupina PPF dokončila nákup všech zbylých akcií francouzské biotechnologické firmy Cytune Pharma. Informovala o tom ve čtvrtek informovala společnost Sotio, která zastřešuje veškeré aktivity skupiny PPF v biotechnologickém sektoru a na procesu akvizice firmy úzce spolupracovala. Cenu společnosti nezveřejnily. Sotio uvedlo, že všechny projekty francouzské firmy budou pokračovat jako součást jeho produktového portfolia.
 

Společnost Cytune Pharma se zabývá výzkumem a vývojem nových léčebných postupů zaměřených na posílení imunitní reakce u nádorových a infekčních chorob. PPF koupila významný menšinový podíl ve firmě v roce 2015.

Sotio ve čtvrtek uvedlo, že tehdejší dohoda zahrnovala investice do společnosti a její postupnou akvizici. V rámci PPF se firma podle něj stává důležitou součástí aktivit společnosti Sotio a bude přitom také úzce spolupracovat s přidruženou společností Accord Research na vývoji klíčového produktu s označením SO-C101.

"Společnosti Cytune Pharma a Sotio v posledních letech úzce a velmi úspěšně spolupracovaly a nyní se těšíme, že v horizontu několika měsíců zahájíme první klinická hodnocení produktu SO-C101," uvedl ve čtvrtek generální ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek.

Program vyvíjení protinádorového přípravku s tímto označením označil za stěžejní. A to společně s dalšími klinickými programy v oblasti karcinomu vaječníků, prostaty a plic založenými na platformě DCVAC, což je platforma aktivní buněčné imunoterapie založené na bázi dendritických buněk.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina na konci minulého roku vlastnila aktiva v hodnotě přesahující 38 miliard eur (necelých 980 miliard Kč).

Cytune Pharma se zabývá výzkumem a vývojem nových imunoterapeutik, která specificky aktivují složky imunitního systému zodpovědné za protinádorovou imunitní odpověď. Společnost byla založena v roce 2007.