Praha koupí dluhopisy PPF banky a Pražských služeb, investuje až 1,5 miliardy

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: profimedia.cz

Pražské služby
Pražské služby
3
Fotogalerie

Praha nakoupí dluhopisy emitované PPF bankou a Pražskými službami. Celkem do nich vedení města zamýšlí investovat až 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. V PPF bance je město minoritním akcionářem a v případě Pražských služeb patří hlavnímu městu 94,26 procenta akcií. Pražské služby se starají o svoz a likvidaci odpadu v Praze.

"Investování Prahy do standardních dluhopisů je postupem, který je nejen v souladu se schválenými Zásadami investiční politiky hlavního města... ale případná investice je i ekonomicky korektní pomocí spřízněným subjektům," píše se v dokumentu.

PPF Banka by měla podle dokumentu emitovat dluhopisy v celkové výši čtyř miliardy korun. Nominální hodnota cenného papíru má být 100 tisíc korun. Praha by v tomto případě nakoupila dluhopisy do 500 milionů korun.

V případě Prahou většinově vlastněných Pražských služeb by se jednalo o nákup dluhopisů do výše jedné miliardy. Získané prostředky by společně s úvěrem od Evropské investiční banky byly využity na financování obnovy malešické spalovny.