Je to kampaň a odporný útok na moje děti, reaguje Babiš na údajný únos svého syna

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Reagoval tak na výroky Andreje Babiše mladšího o tom, že ho premiérovi spolupracovníci drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Premiér také prostřednictvím Facebooku sdělil, že jeho syn nebyl unesen, že z Česka odjel dobrovolně. Záležitost označil za hon na svou rodinu, na odpolední tiskové konferenci přidal slova o hyenismu a načasované kampani.

"Zpochybňovat zdravotní stav mých dětí můžou jen bezcitní fanatici. Syna Andreje bezcitně přepadli novináři s kamerou, to je skutečně vrchol hyenismu. Natáčet tajně psychicky nemocného člověka je odporné," reagoval v přímém přenosu Babiš na reportáž serveru Seznam Zprávy.

Premiér posléze označil její zveřejnění za účelové. "Tahle kampaň a její načasování, kdy jsem v zahraničí, kdy se blíží 17. listopad a svolávají se pak aktivisti, je samozřejmě součástí tohoto scénáře zničit mě a dostat z politiky. Není pravda, že byl můj syn unesen. Je to jasné z tiskového prohlášení policie, která situaci vyšetřovala. Kampaň má za úkol jen vyvolat tlak na orgány činné v trestním řízení v živé kauze. Je to další pokus destabilizovat politickou situaci v České republice odporným útokem na moje děti," řekl Babiš.


Karel Steigerwald: Babišovy děti a zločiny východního typu


V dopoledním prohlášení na Facebooku ale premiér volil relativně mírnější slova. „Má reakce na reportáž Seznam Zprávy není snadná. Jde o mou rodinu, moje děti. Fakta jsou ale jasná. Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku. Moje dcera trpí bipolární chorobou. Mého syna nikdo neunesl, z České republiky odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal,“ napsal Babiš starší na facebooku. „Odmítám tuto manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení. Je mi líto, že se tady pořádá hon na moji rodinu, který jsem jim svým vstupem do politiky způsobil a která tím teď nejvíc trpí,“ uvedl.

Babišův syn serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Uvedl také, že k farmě, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Babišův syn, který se podle serveru zdržuje ve Švýcarsku, řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou.

Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko.

Národní ústav duševního zdraví dnes na facebooku napsal, že Protopopová v něm pracuje na malý úvazek a že vedení ústavu informace serveru prověří. „Vedení ústavu tyto informace důkladně prověří, neboť jeho prvotním posláním je hájit zájmy pacienta a respektovat lékařské tajemství. Do ukončení tohoto prověřování se k dané věci tedy nebudeme vyjadřovat,“ uvedl ústav.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala padesátimilionovou dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky a nynější manželky Moniky Babišové. Premiér i část jeho rodiny jsou v souvislosti se získáním dotace stíháni kvůli podezření z dotačního podvodu.