Odvezli mě na Krym, abych nevypovídal v kauze Čapí hnízdo, tvrdí Babišův syn

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: Blesk / Zbyněk Pecák

Babišova syna Andreje měli lidé napojení na premiéra unést na Krym. Teď ho novináři vypátrali ve Švýcarsku. Andreje Babiš mladší také figuruje v kauze Čapí hnízdo.
Premiér Andrej Babiš
Francouzský prezident Emmanuel Macron a Andrej Babiš.
4
Fotogalerie

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší promluvil na veřejnost. Ve švýcarském bytě ho kontaktoval server Seznam Zprávy, pro který uvedl, že ho zaměstnanec Agrofertu Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na Krym. Údajně proto, aby nevypovídal v kauze Čapí hnízdo. Opozice chce hlasovat o důvěře vládě. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vydal pokyn k prověření informací o únosu premiérova syna. Potvrdil to redakci Seznam Zpráv.

Andrej Babiš mladší je jeden z obviněných z machinace s dotacemi. Doposud ho ale policie nevyslechla, jedním z důvodů měly být psychické problémy, se kterými se Babiš mladší léčí. Zprávu o jeho zdravotním stavu napsala Protopopova žena Dita, která pracuje jako psychiatrička, v komunálních volbách také kandidovala za hnutí ANO v Praze 8. Rovněž působila na ministerstvu financí v době, kdy rezort vedl Andrej Babiš.

Babiš mladší uvedl, že „z technického hlediska“ v Čapím hnízdě figuroval, pro Seznam zprávy však uvedl, že neví, jaké dokumenty podepisuje. Právě na své děti se Babiš odkazoval, když vyšlo najevo podezření z dotačního podvodu. Farmu kromě Babiše mladšího měla v inkriminované době vlastnit také Babišova starší dcera a bratr jeho manželky Moniky.

Poté, co ho řidič Agrofertu proti jeho vůli odvezl na Ukrajinu a na Krym kontaktoval policii. Ta však možný únos odložila bez toho, aby Babiše mladšího vyslechla. Možný únos potvrdila také matka Babiše mladšího, se kterou ve Švýcarsku žije.

Na zprávu o možném únosu už zareagovala i opozice, která požaduje, aby premiér situaci vysvětlil. Ten je však nyní pracovně v italském Palermu.

Reakce představitelů opozice: