Komunisté straší ekonomickou krizí. Viníky jsou prý pravicové vlády

Předseda komunistů Filip je přesvědčený, že ústavní soud zákon o zdanění církevních restitucí nevrátí

Předseda komunistů Filip je přesvědčený, že ústavní soud zákon o zdanění církevních restitucí nevrátí Zdroj: Blesk:MARTIN PŘIBYL

Předseda českých komunistů, profesí právník Vojtěch Filip má jasno: světové hospodářství zasáhne další recese. Podle odborníků by se měl nechat navrhnout na Nobelovu cenu za ekonomii. ODS Filipovi připomněla, že KSČM je zodpovědná za kroky současné vlády, která nemyslí na horší časy.

„Máme před sebou další ekonomickou krizi, která bude citelná pro nás pro všechny. Žel, někteří ekonomové a politici si to stále nepřipouštějí. Je nutné se připravit na nejhorší a ochránit především občany naší země,“ napsal šéf KSČM Vojtěch Filip v článku, který jeho strana zaslala médiím.

Za hlavní příčinu hospodářských problémů označil rozpad sociálního státu, za který podle něj může „dávno zkrachovalý neoliberální model“. „Z České republiky i z Evropy se stali pokusní králíci této zcela asociální ideologie. Stejně tak nás ohrožuje byrokracie ze strany Bruselu a diktát mnohých nadnárodních společností, které ovládají naše výrobce,“ dodal Filip.

Existuje prý několik řešení, jak vyvést společnost z krize a zabránit nejhoršímu. „Řešením ale není neoliberalismus, ale vědecky podložená řešení socialistické cesty. Neoliberálové nemyslí v těchto krizových scénářích na nejslabší a potřebné, kteří se jen těžko mohou bránit sociálním dopadům krize. Evropská unie nám opravdu nepomůže,“ tvrdí lídr KSČM.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda považuje Filipa za dalšího zkázopravce, který vidí krizi za každým rohem. „Pokud ví, opravdu ví, že krize udeří, ať se nechá navrhnout na Nobelovu cenu za ekonomii, jelikož dosavadní špičkový ekonomický výzkum má krizi víceméně za nahodilý jev, který nelze zcela předpovídat,“ reagoval.

Skutečnost, že ekonomiky ČR, eurozóny, USA, Číny a další letos zpomalí - na čemž mezi ekonomy panuje široká shoda, podle Kovandy automaticky neznamená, že přichází krize. „Nelze pokládat rovnítko mezi ekonomické zpomalení či útlum na jedné straně a krizi nebo recesi na straně druhé,“ podotkl Kovanda.

Za názory Filipa vidí „neprůstřelnou strategii budování si osobního marketingu.“ „Ve Filipově případě navíc marketingu stranického. Pokud krize neudeří, lidé na falešné proroctví zapomenou. Nastane-li však, Filip a další temní proroci si prožijí svých patnáct minut slávy,“ konstatoval Kovanda.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček má dojem, že šéf českých komunistů bojuje v již dávno dobojované ideologické bitvě. „Na dnešní svět nelze nahlížet jako na bojiště, kde spolu válčí neoliberálové a zastánci sociálního státu. Minimálně v ekonomické oblasti dochází k integraci hlavních myšlenkových proudů, které se navzájem obohacují,“ uvedl.

Křeček poznamenal, že centrální plánování je překonaný koncept, který se v praxi neosvědčil. „Současný ekonomický systém ve vyspělých zemích světa je budován na tržních principech. To ale neznamená, že nemá být pomáháno potřebným. Role státu je ve fungování moderních ekonomik nezastupitelná a měla by směřovat k odstraňování tržních selhání,“ dodal.

Filip v článku dále napsal, že reálná chudoba je faktickým porušením lidských práv. „A nesmíme zapomínat, že jedním ze základních lidských práv je také právo na rozvoj. Doufám, že si to uvědomují i ostatní, především představitelé bývalých pravicových vlád, kteří na lidi mnohdy nebrali žádné ohledy. A právě oni přispěli k této příští krizi,“ míní.

V čele pravicových vlád byla zatím vždy ODS, a to v letech 1996 až 1998, 2006 až 2009 a 2010 až 2013. Kabinety ČSSD řídily zemi v letech 1998 až 2006 a 2014 až 2017, tedy o několik let déle.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala připomněl Filipovi, že to jsou komunisté, kteří drží současnou vládu u moci. „KSČM je plně zodpovědná za kroky koalice ANO a ČSSD, která problémy České republiky neřeší, ale naopak je prohlubuje,“ sdělil E15 Fiala.

Podle něj se Filip zřejmě obává odlivu komunistických voličů. „Proto hledá nepřítele, vyvolává duchy minulosti a straší pravicí. Je to směšné. Česko zvládlo minulou ekonomickou krizi díky odpovědnosti právě pravicových vlád, což je názor i řady odborníků,“ uzavřel Fiala.