Dolejš: Oligarcha Babiš nebude v čele vlády navěky, naše podpora je velmi omezená

Vedení KSČM na tiskové konferenci po jednání ústředního výboru strany 7. dubna 2018 v Praze

Vedení KSČM na tiskové konferenci po jednání ústředního výboru strany 7. dubna 2018 v Praze Zdroj: ČTK

Jiří Dolejš
2
Fotogalerie

Vláda ustála hlasování o vyslovení nedůvěry. Pomohly jí k tomu mimo jiné hlasy poslanců KSČM. "Andrej Babiš má ale naši podporu velmi podmíněnou," uvádí Jiří Dolejš (KSČM).

Když to vezmu kolem a kolem, a pokud pominu kauzu Čapí hnízdo, tak se mi situace jeví tak, že je Andrej Babiš z pozice premiéra do příštích voleb nesesaditelný. Buď bude vládnout s ČSSD a podporou KSČM, anebo za sociální demokraty zaskočí SPD. Vidíte to podobně?

Nic není na věky, ani oligarcha Babiš v čele vlády. A ten má naši podporu velmi podmíněnou. Za prvé jde o jeho trestní stíhání. Pokud by řízení dospělo k nějakému významnému přelomu (tím nemyslím mediální spekulace), pak bychom museli reagovat.

A za druhé jde o to, že tolerance je daná ochotou aspoň něco z levicových požadavků plnit, počínaje obsahem tzv. tolerančního patentu. Jde o tvrdý audit plnění slibů levici zejména v sociální oblasti. S tím souvisí podpora menšinové vládě s ČSSD. Pokud by se chtěl Babiš opřít o xenofobní populisty z SPD, byl by to pro nás další problém.

Podle KSČM jsou poslední události kolem Andreje Babiše jen jakousi mediální hrou. Co by se muselo stát, abyste přestali vládu v čele s trestně stíhaným premiérem podporovat?

Především i my vnímáme skutečnost trestního stíhání premiéra jako zátěž pro Českou republiku, bez ohledu na právní princip presumpce neviny. Trestní stíhání by ale muselo především snést skutečné důkazy a muselo by zamířit k soudu. Nebo by muselo být relevantně doloženo ovlivňování orgánů činných v trestním řízení.

Příběh Babiše juniora byl skutečně především mediální spekulací. A policie, státní zastupitelství ale i zpravodajské služby nepotvrdily nic z toho, o čem se tu spekulovalo. Většina faktů, o kterých se nyní psalo, byla známa už v době, kdy běželo imunitní řízení s Babišem či když dostala jeho vláda ve sněmovně důvěru.

Vojtěch Filip hovořil v týdnu o tom, že páteční podporu Andreje Babiše podmiňuje přesuny v rozpočtu v řádu dvou až tří miliard. Můžete vaše podmínky a požadavky specifikovat?

Schvalování státního rozpočtu není zahrnuto v zmíněném tolerančním patentu. Ale je logické, že realizace priorit je podmíněna jejich financováním. To se týká už peněz na navýšení platů ve veřejném sektoru či na navýšení minimálních mezd. Jednáme ale i o dalších pozměňovacích návrzích, již v rámci základních čísel návrhu, která byla schválena v prvním čtení zákona o rozpočtu.

Dokud neproběhne druhé čtení, tak vám přesný seznam našich návrhů nedám, některé se mohou dublovat s návrhy ČSSD, některé budou drobnější. Ale již nyní je jasné, že důraz bude kladen především na řešení problémů sociálních služeb či na finanční podporu nabídky nájemného bydlení v obcích.

Pokračování rozhovoru čtěte na info.cz >>>