Lidem se nechce učit. Zájem o letní jazykové kurzy stagnuje

Jazykový kurz

Jazykový kurz Zdroj: Foto Channel Crossings, scom

Starším studentům a dospělým se v létě do studia jazyků příliš nechce. Děti ale na jazykové tábory posílají.

 

Mezi poptávkou po jazykových kurzech v létě a během školního roku zeje propast. A ta se podle všeho prohlubuje. 

„Přestože celkově počet studentů jazykových kurzů a počty odučených hodin v jazykových školách již několik let stoupají, můj odhad je, že v letním období k tomuto nárůstu spíše nedochází,“ míní Vítězslav Bican, ředitel Channel Crossings a předseda Asociace jazykových škol.

Anketa deníku E15 mezi několika významnými jazykovými školami to potvrzuje. Například v jazykové škole Jipka ze skupiny Tutor sledují v posledních letech stabilní počty letních kurzů i studentů, letos se jich účastnilo zhruba šest set studentů.

Klesá přitom zájem o celoprázdninové kurzy. „Celoletní kurzy nyní tvoří zhruba polovinu otevřených kurzů v létě, v minulosti byl jejich podíl významnější, a to až dvě třetiny. Jejich podíl nyní klesá zejména na úkor měsíčních kurzů,“ říká Lenka Vejnarová, zástupkyně ředitelky jazykové školy Jipka.

Také u jazykovky Glossa počty letních studentů stagnují. „Počty jsou v posledních letech konstantní, v delším horizontu zájem o letní kurzy hodně poklesl,“ říká David Dvorský, majitel školy Glossa.

Podle něj to souvisí s menším zájmem věnovat jazykům víc času. „Letní kurzy jsou zpravidla intenzivnější a o intenzivní kurzy zájem spíše klesá, protože lidé jsou schopní dávat vzdělávání stále méně času,“ uvádí Dvorský.


Vše o vzdělávání čtěte zde >>>


Hluché období prázdnin, kdy jazykovým školám klesá objem služeb o desítky procent, trochu zachraňuje trend příměstských táborů pro děti. Růst zájmu o ně hlásí několik jazykových škol.

„Růst je vidět například na tom, že už se příměstské tábory nekoncentrují už pouze do prvního a posledního týdne prázdnin,“ uvádí Vítězslav Bican. V Česku působí stovky jazykových škol. Ročně navštíví veřejné i firemní kurzy hrubým odhadem Asociace jazykových škol celkem sto tisíc studentů.

Nárůst zájmu letos hlásily agentury, které zprostředkovávají pobyty s výukou angličtiny v zahraničí. Kromě Velké Británie se jezdí na Maltu, do Kanady a USA.