Učitelé vyhlásí stávkovou pohotovost, pokud nedostanou přidáno

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Na protestu se objevila i bývalá ministryně školství Kateřina Valachová
Protest učitelů v Betlémské kapli
3
Fotogalerie

Pokud koaliční rada v pondělí nevyhoví požadavkům na zvýšení platů ve školství, školské odbory vyhlásí stávkovou pohotovost, uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Školské odbory požadují zvýšení platů učitelů v regionálním školství o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od letošního listopadu. Celkem chtějí přidat v příštím roce 17,5 miliardy korun, jinak se podle nich nepodaří naplnit slib vlády o navýšení platů na 130 procent průměrné mzdy.

Vysoké školy chtějí peníze i na stipendia doktorandů a na podporu žádaných studijních oborů. Požadavky podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) převyšují to, co má připraveno na růst platů v celém veřejném sektoru. Připustil, že pokud vláda bude souhlasit, může stoupnout plánovaný deficit. Aktuální návrh rozpočtu proberou špičky vládní koalice v pondělí na zasedání v Lednici.

V regionálním školství pracuje asi 151 tisíc učitelů. Polovina učitelek a učitelů v mateřských školách si loni měsíčně i s odměnami, náhradami a příspěvky nevydělala ani 24 805 korun hrubého. Polovina pedagogů na prvním stupni základních škol měla pod 29 671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a středních školách byl jen o 11 korun vyšší. Průměrná mzda v ČR činila v letošním prvním čtvrtletí 27 889 korun. Medián učitelů na vysoké škole byl loni 37 407 korun, u ostatních vysokoškoláků činil o 551 korun víc.

Ve stávkové pohotovosti byly školské odbory na jaře před pěti lety. Tehdy protestovaly proti škrtům, které by vedly ke snížení platů.