Milan Chovanec: Na vládu s ANO doplatíme. Opustit ji by ale byla sebevražda

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: JAKUB POLACEK / Paparazzi

Milan Chovanec, čssd
Milan Chovanec
3
Fotogalerie

Poslanec ČSSD Milan Chovanec, který na konci března odejde z dolní komory parlamentu, je nadále přesvědčený, že jeho strana tvrdě doplatí na vstupu do vlády s ANO. Důvodem podle něj bude zpomalení ekonomiky a nutné nepopulární škrty. Chovanec také míní, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová by si měla své návrhy lépe promýšlet.

Na sjezdu ČSSD vám šéf strany Jan Hamáček poděkoval za práci na ministerstvu vnitra, které jste řídil v minulém volebním období. Lze to chápat i tak, že přestanete s kritikou?

S kritikou nepřestanu. Když se podíváme na ekonomické výsledky, začínají státu docházet peníze. Výběr daně z přidané hodnoty se meziročně propadl o dvě miliardy korun. Ten nedávný výkřik šéfky státní pokladny Aleny Schillerové nebyl to tmy. Byl to začátek obav, jak dál se státními financemi. ČSSD bude součástí vlády, kterou čekají restrikce, škrty, snižování stavů ve státní správě. To pro nás nebude politicky výhodné.

Když koalice ANO a ČSSD loni na jaře vznikla, ministerstvo financí nepředpokládalo, že hospodářství začne zpomalovat. Už tehdy jste ale byl proti spojení s ANO. To jste viděl dál než úřad Schillerové?

Ukazuje se, že predikce vstupu do vlády postavená na růstu ekonomiky byla chybná. Pokles přijít musel. Navíc bylo jasné, jak se zachová premiér Andrej Babiš. Byli jsme s ním ve vládě minulé volební období, už s ním máme zkušenosti. I nyní říká, že všechny dobré výsledky vlády jsou výsledky hnutí ANO.

Narážíte na to, že neúspěchy začne svalovat na sociální demokracii?

Babiš začne říkat, že kvůli ČSSD a jejím ministerstvům  – primárně bude hovořit o rezortu sociálních věcí Jany Maláčové, nemá stát dost peněz. Bude to samozřejmě lež, ale bude se dobře prodávat. Takže z těchto důvodů si stále myslím, že vstup ČSSD do vlády s ANO nebyl dobrý krok.

Na druhé straně se ale ministryni Maláčové podařilo minulý rok prosadit nemálo priorit vaší strany. To je špatně?

To je pochopitelně úspěch. Paní Maláčová je opravdu nadějnou tváří sociální demokracie. Podle řady delegátů, s nimiž jsem na sjezdu mluvil, je uvěřitelná, protože dělá svoji práci srdcem. Trošku si ale myslím, že její návrhy jsou někdy chaotické. Když říkáme, že něco chceme, tak bychom také měli vědět, kde na to vezmeme. Tyto debaty budou navíc stále komplikovanější, protože nebudou finance. Například premiér Babiš říká, že na obědy zdarma by měly mít nárok jen sociálně slabé děti. My ale prosazujeme, že je mají dostávat všechny děti. A už padají miliardy.

Co navrhujete? Kdyby nyní ČSSD opustila vládu, její voliči by to asi neocenili.

To by byla sebevražda. A to je také důvod, proč na konci března odejdu z poslaneckého klubu. Neumím za současné situace navrhnout nějaké řešení. K rozhodnutí opustit vládu, by musel vést zásadní politický náraz s ANO. Situace, kdy by sociální demokracie musela za každou cenu hájit zájmy svých voličů.

Stane se to?

Zřejmě ne. K odchodu z vlády nenastane důvod, který by byl srozumitelný pro naše voliče. Pokud bude vláda neúspěšná kvůli škrtům, tak se s tím svezeme. Ale zatímco ANO bude padat z třicetiprocentní podpory, my budeme padat z kolika procent? Z pěti, z osmy?