Za ČSSD akceschopnější. Strana ruší ústřední výbor i kvóty na ženy

Sjezd ČSSD: Čekání na výsledky volby předsedy. (1.3.2019)

Sjezd ČSSD: Čekání na výsledky volby předsedy. (1.3.2019) Zdroj: Blesk:Robert Klejch

Sjezd ČSSD: Čekání na výsledky volby předsedy. (1.3.2019)
Jan Hamáček na sjezdu ČSSD v Hradci králové. (1.3.2019)
Volební sjezd ČSSD: předseda Jan Hamáček
Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019)
Prezident Miloš Zeman tleská projevu předsedy ČSSD Jana Hamáčka na sjezdu strany
21
Fotogalerie

Hlavně pružnější rozhodování si vedení ČSSD slibuje od nových stanov, které schválili delegáti stranického rokování v Hradci Králové. Místo téměř dvousetčlenného ústředního výkonného výboru bude nejvyšším orgánem sociální demokracie mezi sjezdy rozšířené předsednictvo. Oproti třicítce členů jich bude mít šedesát. V nových stanovách už také není podmínka minimálně čtyřicetiprocentního zastoupení žen na kandidátních listinách.

Šéf ČSSD Jan Hamáček o schválení nových stanov velmi stál. „Ty současné pamatují 20. století. Potřebujeme akceschopnou stranu,“ apeloval. „Zvládli jsme postavit kandidátku pro volby do Evropského parlamentu, aby tam byli rovnoměrně zastoupeni muži a ženy. Zvládneme to i u jiných kandidátek. Nepotřebujeme ve stanovách kvóty,“ argumentoval.

Právě kvóty rezonovaly v diskusi nejčastěji. Návrh na alespoň desetiprocentní zastoupení pro ženy, mladé do třiceti let a seniory však neprošel.

Starších spolustraníků se zastal exministr zahraničí Jan Kavan. "Na osmatřicet procent našich členů jsou senioři. Riskujeme, že je ztratíme," varoval.

Podle končícího místopředsedy ČSSD Martina Netolického, který nové stanovy předložil, bude možné je postupně doladit. „Určitě doznají změn. Je ale lepší schválit nedokonalý návrh, než mít zastaralé stanovy. Ty už novelizovat nelze, protože by byly ještě komplikovanější,“ řekl.

Nové stanovy počítají i s tím, že místní stranické organizace budou muset mít licence, které bude moci předsednictvo případně i odebírat. „Je to záchranná brzda. To poslední, co strana může udělat, když je někde problém a například vznikne nepřijatelná koalice, která nerespektuje naše hodnoty,“ uvedl Hamáček s tím, že o zániku organizace by rozhodovalo šedesátičlenné předsednictvo.

Například před dvěma roky sociální demokraté řešili údajné nakupování hlasů voličů v Krupce. Sledovaná byla také kauza duchcovské ČSSD, která v roce 2014 uzavřela koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. 

Stanovy nově upravují i pravidla pozastavování stranického členství a vylučování členů či elektronické hlasování.