Hamáček obhájil post šéfa ČSSD. Do vedení hladce prošli i Maláčová a Petříček

Jan Hamáček na sjezdu ČSSD v Hradci králové. (1.3.2019)

Jan Hamáček na sjezdu ČSSD v Hradci králové. (1.3.2019) Zdroj: Blesk:Robert Klejch

Roman Onderka na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019)
Jan Hamáček a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019)
Jan Hamáček na sjezdu ČSSD v Hradci králové. (1.3.2019)
Sjezd ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019)
Sjezd ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019)
13
Fotogalerie

Sociální demokraté podle očekávání opět zvolili ministra vnitra Jana Hamáčka do čela ČSSD. Současný předseda strany neměl protikandidáta. Hlasovalo pro něj 433 z 501 delegátů, tedy zhruba 86 procent. Statutárním místopředsedou se stal s velkou podporou straníků Roman Onderka. Podle informací ČTK se večer stali řadovými místopředsedy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý.

V prvním kole volby místopředsedů ČSSD dostal ze zvolených kandidátů nejvíce hlasů Šmarda, a to 392, Maláčová získala o dva hlasy méně, Veselého volilo 313 delegátů stranického sjezdu a Petříčka 256 delegátů. Celkem jich k volbě přišlo 472.

O poslední volné místo ve vedení se utkají místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel a bývalá mluvčí vlády a ČSSD Lucie Orgoníková. Na pět míst řadových místopředsedů ČSSD nakonec kandidovalo šest lidí. Původně ohlášení kandidáti ministr kultury Antonín Staněk a šéf ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl oznámili, že se o tyto funkce ucházet nebudou.

Podle Hamáčka se strana dokázala opět sjednotit po loňských sporech ohledně vstupu do vlády s hnutím ANO. „Potu bylo opravdu hodně. Konsolidovat stranu, vyjednávat s Andrejem Babišem byl opravdu zápřah. Svůj slib jsem splnil, zvedli jsme se z kolen, neflákáme se, vidíme cestu," řekl Hamáček. 

Lidé naši změnu kvitují, píše se o naší práci. Když se soustředíme na politiku, tak se o nás zase mluví jako o silných hráčích, kteří mají vliv. A to je podle mého názoru cesta k volebním výsledkům," řekl před delegáty Hamáček. Zopakoval, že je spokojený s ministry za ČSSD, a žádné změny ve vládě prý nechystá.

Vláda podle Hamáčka není pro ČSSD „posvátnou krávou". „Vládní spolupráce funguje korektně, programové prohlášení vlády se plní," uvedl vicepremiér. „Když náš koaliční partner ale začne dělat podrazy a bude se spojovat s pravicí, nebudeme ve vládě. Ve vládě budeme dělat silnou levicovou politiku. Pan premiér se před pár týdny rozhodl, že ho levice přestala bavit a začal mluvit napravo," řekl Hamáček. Sociální demokraté sledují s nevolí poslední kroky hnutí ANO, které vyzvalo k razantním úsporám i k reformě zdravotního pojištění.

Podle staronového předsedy by se strana měla soustředit na květnové volby do Evropského parlamentu. „Do těchto voleb se chystá smečka populistů a nacionalistů, kteří mají za úkol rozložit EU," varoval Hamáček, který věří, že ČSSD ve volbách opět uspěje. „Když mě zvolíte, začnu se okamžitě s prvním místopředsedou věnovat přípravám na krajské volby, které se konají za rok," dodal.

Za priority označil Hamáček dostupné bydlení, bezplatné zdravotnictví, kvalitní jídlo, podpora pracujících, bezpečnost i zavedení sektorové daně nebo progresivního zdanění. „Lidé, kteří pracují, musí vědět, že nejsou sami. Ti nejbohatší se musí přestat vyhýbat daním a platit do státní pokladny," řekl Hamáček.

Nově zvolený statutární místopředseda Roman Onderka řekl na tiskové konferenci, že s Hamáčkem chce vytvořit funkční tandem. „Pan předseda Hamáček je svým pojetím diplomat, který ve svízelných situacích dokáže udělat kompromis. Já jsem spíše býk, který proráží ty zdi," uvedl Onderka, který nechtěl uvést, které zdi má na mysli.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek odmítl Hamáčkova slova o sbližování s pravicí. „Nevím, o jakém sbližování mluví. My nejsme ani levicové, ani pravicové hnutí. Realizujeme program pro všechny lidi," uvedl Faltýnek. Hamáčkovi podle něj měl výrok pomoci ke znovuzvolení předsedou strany. Premiér Andrej Babiš dodal, že si sociální demokraté přivlastňují úspěchy jeho hnutí.

Opoziční ODS kritizovala především priority sociální demokracie. „Potvrzuje se, že ČSSD bude nadále v područí Miloše Zemana a Andreje Babiše. Výsledek volby také znamená pokračování soutěže v populistických nápadech mezi ČSSD a hnutím ANO," řekl šéf ODS Petr Fiala. „Místo skutečné reformy důchodového systému bude vláda řešit jeho větší 'solidárnost', místo snižování daní ČSSD navrhuje naopak jejich zvyšování. Živnostníci se dočkají pouze verbálního zastání, protože to budou oni společně se zaměstnanci, kdo budou muset levicové nápady vládních stran zaplatit," dodal Fiala.