Místní rozvoj dostane půlmilionovou pokutu za chyby v zakázce

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil půlmilionovou pokutu pro ministerstvo pro místní rozvoj. Je za chyby v zakázce na aktualizaci Národního elektronického nástroje z loňského roku.

Rafaj nyní potvrdil verdikt svých podřízených z listopadu loňského roku. Ministerstvo zakázku nevymezilo v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky a firmám neposkytlo informace o zdrojových kódech, vývojovém prostředí a šablonách původního systému. "Zadávací podmínky byly nastaveny netransparentním způsobem a diskriminovaly potenciální dodavatele," uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Rafaj už dříve potvrdil resortu i pokutu za dodatky k původní zakázce z roku 2011. Celkem šlo o 550 tisíc korun. Pokuta byla za dodatky k původní smlouvě z roku 2011 s firmou DATASYS. Ministerstvo v rozporu se zákonem prodloužilo dobu plnění zakázky. Podle úřadu ale tato změna mohla umožnit účast i jiných firem. V Národním elektronickém nástroji je evidováno 1377 veřejných zakázek o celkové hodnotě 11,41 miliardy korun bez DPH.