Nejvyšší správní soud dostal sedm stížností na volby do Senátu

Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší správní soud (NSS) letos obdržel sedm stížností souvisejících s volbami do Senátu. Tři se týkají volebního obvodu Prostějov, dvě Karviné, dále Českých Budějovic a Rokycan, uvedla na webu soudu mluvčí Sylva Dostálová. Lhůta pro podávání stížností vypršela v pátek, na rozhodnutí o nich má soud 20 dní.

„Soudci sedmičlenného volebního senátu, jehož předsedou je soudce Tomáš Langášek, o stížnostech, které na Nejvyšší správní soud přišly, průběžně jednají. Další informace budou k dispozici ve středu po jednání volebního senátu,“ uvedla mluvčí.

Mezi podáními je trojice stížností ohledně Slatinek na Prostějovsku, kde okrsková volební komise záměrně prohodila obálky pro komunální a první kolo senátních voleb a výsledkem bylo vyšší procento neplatných hlasů.

Senátní volby na Prostějovsku vyhrála nezávislá Jitka Chalánková, v druhém kole jasně porazila kandidátku ČSSD Boženu Sekaninovou. V prvním kole, které se konalo zároveň s obecními volbami, však Chalánková uspěla jen se štěstím. Byla druhá za Sekaninovou, pouhých pět hlasů před třetí Irenou Blažkovou (ANO). Přímo ve Slatinkách dostala Chalánková v prvním kole 58 hlasů, víc než všichni ostatní kandidáti.

Dva návrhy jsou od stejné fyzické osoby a týkají se volebního obvodu Karviná. V obvodu vyhrál bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD), který porazil někdejší poslankyni a bývalou havířovskou primátorku Miladu Halíkovou (KSČM).

Stížnost přišla i v souvislosti s volbami v obvodu České Budějovice. Senátorem za Českobudějovicko se stal podnikatel Ladislav Faktor, jenž se o křeslo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. Dosavadní senátor Jiří Šesták (za STAN) mandát ve druhém kole senátních voleb neobhájil.

Hnutí ANO u NSS navrhlo prověřit senátní volby na Rokycansku, kde se do finále také těsně nedostala jeho kandidátka Lucie Groene. Na Rokycansku bylo 92,56 procenta platných hlasů, což bylo letos nejméně ze všech senátních obvodů v ČR. Novým senátorem za Rokycansko se nakonec stal Pavel Karpíšek z ODS, který porazil dosavadní senátorku Miladu Emmerovou z ČSSD.

Návrhy mohl podat každý volič nebo volební strana, který se domníval, že ustanovení volebního zákona byla porušena tak, že to mohlo ovlivnit výsledky hlasování. Návrhy bylo možné podávat na neplatnost voleb, neplatnost hlasování a neplatnost volby kandidáta. Soud může uznat pochybení a rozhodnout o opakování voleb v daném obvodu. Budou-li stížnosti neúspěšné, všichni letos zvolení senátoři se mandátu ujmou složením slibu 14. listopadu.