Novým ředitelem Nemocnice Na Homolce bude Petr Polouček. Zaměří se na hospodaření a zakázky

Petr Palouček (vlevo) a Martin Kupka

Petr Palouček (vlevo) a Martin Kupka Zdroj: ČTK

Nemocnice na Homolce
2
Fotogalerie

Novým ředitelem pražské Nemocnice Na Homolce byl jmenován Petr Polouček, nastoupí 15. listopadu. Ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že se nový ředitel zaměří na hospodaření nemocnice a veřejné zakázky. Výběrová komise Poloučka, který dosud vedl kladenskou nemocnici, doporučila ze 17 kandidátů.

Bývalý ředitel Ivan Oliva rezignoval letos v červenci kvůli výsledkům kontroly. „Vzhledem k výsledkům poslední ministerské kontroly v nemocnici očekávám, že mezi jeho hlavní priority bude patřit zejména nastavení transparentního hospodaření, zákonných pravidel pro zadávání veřejných zakázek a analýza dodavatelských vztahů,“ vyjmenoval ministr úkoly nového ředitele.

Nemocnice, která se potýká s řadou problémů, potřebuje podle ministra zkušeného manažera. Hospodaření nemocnice řešily kromě kontrolních orgánů také soudy. Jejího bývalého ředitele Vladimíra Dbalého koncem září poslal soud na devět let do vězení a uložil mu trest propadnutí majetku, trest je zatím nepravomocný. Uznal ho vinným z přijímání úplatků a ze zmanipulování dvou zakázek v roce 2009. Škoda, kterou nemocnici způsobil, měla být 63 milionů korun.

Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněně. Po odchodu Dbalého byl pověřen řízením Homolky Oliva jako krizový manažer. Měl ukončit kritizované nákupy přes dceřiné společnosti, které nemocnici umožňovaly vyhýbat se zadávání veřejných zakázek a snížit její dluhy na úvěrech a pokutách od finančního úřadu. Podle něj při jeho nástupu dlužila asi 250 milionů korun. Loni skončila v zisku 16,9 milionu korun, zaplatila i 23,1 milionu korun za splátky pokut. Podle kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu ale nemocnice v nákupech léků chybovala i v letech 2014 až 2016.

Ministr Olivu kritizoval, že postupuje příliš pomalu a poslal do nemocnice další kontrolu. V lednu snížil managementu odměny na polovinu a pohrozil personálními změnami. Oliva nakonec v červenci sám rezignoval.

Polouček dosud působil jako ředitel Oblastní nemocnice Kladno, kterou podle ministra v krátké době vyvedl z vážné ekonomické krize, a předtím jako náměstek ředitele Oblastní nemocnice Příbram. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, specializoval se na hrudní chirurgii.

Kdo Poloučka v čele kladenské nemocnice nahradí, zatím není známo. „To je předčasná otázka. Je vypsáno výběrové řízení,“ napsal v SMS zprávě krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Mluvčí kladenské nemocnice Hana Senohrábková řekla, že zatím k této věci nemá žádné informace.

Média už v polovině září spekulovala o tom, že do čela Nemocnice Na Homolce nastoupí právě Polouček. Ministr odmítl, že by byl vítěz vybrán dopředu. Podle ministerstva posuzovala kvalifikaci kandidátů komise složená z 21 odborníků včetně předsedy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpána Svačiny nebo děkana 1. lékařské fakulty UK Aleksiho Šeda.

„Jsem přesvědčen, že takové složení komise je cesta k objektivnímu hodnocení kandidátů a k výběru kvalifikovaného nezávislého ředitele, který bude schopen očistit pracoviště od nepřijatelných ekonomických 'praktik' a bude dále kultivovat jeho špičkový medicínský potenciál a reputaci,“ uvedl Šedo. Jmenování Poloučka potvrdilo 19 z 21 členů komise.