Piráti: Homolka dál nakupuje přes prostředníky navzdory zákazu

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Nemocnice na Homolce
Nemocnice Na Homolce
3
Fotogalerie

Nemocnice Na Homolce podle zjištění Pirátů i loni navzdory nařízení ministerstva zdravotnictví nakupovala přes prostředníka, dceřinou společnost Holte Medical. Firma, která je od začátku loňského roku v likvidaci, pro nemocnici uzavřela smlouvy s 900 dodavateli za více než půl miliardy korun. Porušuje tak podle nich zákon i nařízení ministerstva, podle kterého měla nákupy přes prostředníky ukončit.

Piráti proto žádají odvolání současného ředitele nemocnice Ivana Olivy i likvidátorky firmy v konkurzu Jaroslavy Dlabolové. Dceřiné společnosti umožňovaly nemocnici nakupovat bez veřejných zakázek, kritizoval to i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). 

Piráti mají podle jejich vyjádření k dispozici dopis tamních zdravotníků, která poukazuje na nestandardní praktiky za současného ředitele Ivana Olivy, který do nemocnice přišel jako krizový manažer. "Místo toho se nemocnice, která byla i za kontroverzního ředitele Vladimíra Dbalého v zisku, dostala do ztráty," shrnula obsah dopisu první místopředsedkyně Pirátů a poslankyně Olga Richterová, která je členkou sněmovního výboru pro zdravotnictví. Působením Dbalého v čele nemocnice se zabývá i soud.

Ředitel Oliva je předsedou dozorčí rady Holte Medical, funkce je podle Pirátů placená od začátku konkurzu 50 tisíci korunami měsíčně. Strana kritizuje i činnost likvidátorky firmy Holte Medical Jaroslavy Dlabolové, státnímu zástupci podali podnět na její odvolání. 

"Nedostála své povinnosti, protože nadále vykonávala podnikatelskou činnost a zásobovala nemocnici novým zdravotnickým materiálem. Likvidovaná společnost uzavřela podle portálu Registru smluv v roce 2017 přes 900 nových smluv s nejrůznějšími dodavateli. Výše uvedené jednání je zcela proti smyslu a účelu likvidace," dodala Richterová.

Ministerstvo loni v listopadu informovalo, že nemocnice už přijala opatření k nápravě, všechny dceřiné společnosti má zrušit do poloviny letošního roku. Nákup léků a zdravotnických prostředků prostřednictvím dceřiné společnosti bez výběrových řízení nemocnici umožňovala výjimka v zákoně o zadávání veřejných zakázek. I ministerstvo ji ale kritizovalo i při svých kontrolách.