Ochrana před šarlatány? Stát chce regulovat činnost léčitelů

Léčitel

Léčitel Zdroj: Ondřej Szollos

Léčitel
2
Fotogalerie

Ochranu lidí před některými nepoctivými léčiteli zvanými lidově šarlatáni by mohl zvýšit nový zákon. Zatímco nyní všichni léčitelé praktikují živnost většinou jako poradci bez zvláštních pravidel, nově by tato profese měla mít svoje specifické povinnosti

„Měli bychom vyřešit odpovědnost za tuto činnost, například tím, že by měli léčitelé povinnost vést dokumentaci, co s klientem dělají a co mu předepisují za přípravky,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. To by posílilo postavení klientů, kteří se cítí radami léčitelů poškození. „Určité pokusy o takovou úpravu tu už v minulosti byly. Můj náměstek má za úkol to vyndat ze šuplíku a oprášit. Už letos to tak může jít do legislativního procesu,“ dodal.

Ministr tím bezpochyby potěší lékaře. „Bylo by to dobře. Léčitelé by měli nést odpovědnost za to, co svým klientům radí,“ míní prezident České lékařské komory Milan Kubek. Po pravidlech pro léčitele dlouhodobě volá třeba i odborný spolek Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Zatímco lékaři se kvůli zanedbání nebo pochybení často dostávají před soud, léčitelé jsou za své chyby prakticky nepostižitelní.

Ministr Vojtěch hodlá zároveň podpořit návrh na vynětí profese terapeuta tradiční čínské medicíny ze zákona o zdravotnících. Zařazení čínských terapeutů mezi zdravotníky schválil parlament loni, změnu teď navrhují senátoři. „Budu asi pro. Léčitelství by se nemělo míchat s medicínou založenou na důkazech,“ uvedl Vojtěch.

Ten se zároveň postavil proti vzniku kliniky tradiční medicíny v areálu hradecké fakultní nemocnice. Nová úprava by mohla umožnit i získání základních dat o tom, kolik léčitelů u nás působí. Odhady se liší. Při dřívějších diskuzích se mluvilo o tisících praktikujících léčitelů u nás. V Německu, kde jsou léčitelé registrovanou profesí, jich v roce 2015 evidovali přibližně 43 tisíc, z toho 27 tisíc se nemocem věnovalo jen na částečný úvazek.

Podívejte se na dokument Infiltrace: Obchod se zdravím online zde >>>