Miliardáři z J&T se vrhli do leasingového byznysu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Finanční skupina J&T  financuje ICT a vybavení ve zdravotnictví
5
Fotogalerie

Miliardáři Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič se rozhodli vstoupit do dalšího byznysu. Loni v létě schválili vznik nové leasingové společnosti. Ta by se podle informací deníku E15 měla zaměřit na financování v oblastech, jež nejsou pro leasing zcela tradiční, přesněji na financování výpočetní techniky a vybavení zdravotnických ordinací nebo profinancování dražších lékařských zákroků, obzvláště dentálních. Firma již na sklonku loňského roku uskutečnila několik obchodů a letos chystá expanzi.

„Pro financování máme vyhrazené zhruba tři miliardy korun,“ potvrdil člen představenstva J&T Leasingové společnosti Vlastimil Nešetřil. Firma by podle něho mohla jen letos profinancovat případy za zhruba 600 milionů korun. Působením na trhu si chce vytvořit produktové a procesní know-how a v budoucnu asistovat nejen dalším obchodním aktivitám vlastníků J&T, ale třeba i samotným klientům banky. „Mohou tak vznikat na míru šitá finanční řešení třeba i pro klienty firem, které J&T Banka obsluhuje,“ vysvětlil Nešetřil.

Členové České leasingové a finanční asociace jen za první tři loňská čtvrtletí profinancovali případy v objemu 121,5 miliardy korun. Na financování IT, kancelářské a komunikační techniky z toho připadla jedna miliarda. Více než polovina z této sumy připadala právě na operativní leasing.

„Ukazuje se, že oblast ICT představuje skupinu zboží, kde se stále častěji uplatňuje operativní leasing, který je jinak spojován hlavně s automobily,“ dodává generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek. Očekává, že podíl operativního leasingu bude i při financování ICT techniky nadále růst.

Pozitivní výhled potvrzují i manažeři J&T, kteří na trhu ucítili příležitost také z dalšího důvodu. Uvádějí, že jistý významný hráč na trhu hardwaru nedávno rozhodl o své reorganizaci a přesunu vedení své „interní banky“, která se zaměřuje na financování projektů, z tuzemska do východní Evropy

„Vidíme na trhu uvolněné místo, které bychom rádi zaplnili,“ potvrdil Nešetřil, podle kterého se jen v Česku ročně prodají hardwarová řešení za více než 180 miliard korun. Jen necelá tři procenta této techniky jsou však financována jinak než přímým pořízením, což je pětkrát méně než v Německu a desetkrát méně než ve Spojených státech. Tam se pronájem hardwaru považuje za běžnou službu.

„IT obchod v Česku probíhá většinou jako jednorázová investice, ale pronájem včetně finanční služby je pro koncového zákazníka levnější a efektivnější,“ tvrdí Nešetřil s tím, že brzy nastane změna. IT se navíc jako služba účetně snáze vykazuje a náklady na ni jsou pro finanční ředitele či majitele plně transparentní.

Zatímco v prvních třech čtvrtletích loňského roku poskytly členské firmy ČLFA na ICT techniku prostřednictvím operativního leasingu 568 milionů korun, v roce 2016 to bylo za stejné období 361 milionů. Meziroční nárůst v kategorii ICT tak činil 57 procent. Členové ČLFA v celém roce 2016 poskytli klientům na financování IT, kancelářské a komunikační techniky 1,64 miliardy korun.