Odpůrci EET se sejdou v Praze, organizují petice. Živnostníci nejsou zloději, upozorňují Babiše

EET

EET Zdroj: čtk

EET
EET
EET
EET
EET1
6
Fotogalerie

Hlavně na venkově měly hospody většinou zavřeno. V Praze a dalších větších městech se vážnější problémy neobjevily.

Zvýšení cen v některých restauracích, zdržování zákazníků a obsluhy kvůli pomalému tisku účtenek nebo nákupy pokladen na poslední chvíli provázely první den rozjezdu elektronické evidence tržeb. Za prvních patnáct hodin od startu systému obdržela Finanční správa 1,7 milionu účtenek, připojeno bylo na 37 tisíc hospodských a poskytovatelů ubytování. První fáze EET se má týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Různé iniciativy nadále sbírají podpisy pod protestní petice. Hlavní akce odpůrců EET je svolána na sobotní poledne na pražské Václavské náměstí. „Podnikatelé a živnostníci nejsou zloději, i kdyby tuto lež Andrej Babiš opakoval stokrát,“ uvedl za organizátory Radomil Bábek. Na protest mělo včera zavřeno například nejvýše položené občerstvení u nás, Česká poštovna na Sněžce. „Ačkoli se mě zatím jako stánkaře systém netýká, jsem solidární s ostatními,“ uvedl majitel zařízení Milan Blaha.

Obavy má z front, protože odezva internetu je na nejvyšší české hoře velmi pomalá. Nedávno zrekonstruovaná restaurace na Milešovce už oznámila, že končí. Kvůli bouřkám tam vypadává elektřina. Podle Asociace hotelů a restaurací komplikoval včera provoz na řadě míst právě pomalý či vypadávající internet. Podniky hlavně na venkově nový systém zcela odradil a vůbec neotevřely.

Naopak v Praze a dalších větších městech se závažnější problémy neobjevily. „Systém funguje bez komplikací, průměrná odezva je 97 milisekund,“ řekl po návštěvě několika restaurací šéf státní pokladny Babiš.