Bojkot EET. Ztohoven a jejich Paralelní Polis neakceptuje Babišova pravidla

Babiš a bitcoin

Babiš a bitcoin Zdroj: petr novotny

Paralelní Polis
EET
EET
Hacker space Paralelní Polis od Ztohoven.
Hacker space Paralelní Polis od Ztohoven.
10
Fotogalerie

Zavést elektronickou evidenci tržeb, nebo skončit? Takto se rozhodovala řada podniků. Druhou variantu podle odhadů zvolila až třetina restaurací a venkovských výčepů. Naopak pražská Paralelní Polis, kde funguje kavárna či kryptoanarchistický institut, se rozhodla EET bojkovat.

Systém EET pokládá Paralelní Polis, kterou před dvěma lety založila umělecká skupina Ztohoven,  za reálný nástroj centralizované kontroly občanů ze strany státu.

Centrálně ukládané informace o každém uskutečněném obchodu mohou být v budoucnu plošně zneužívány a souhrnná data o zákaznických preferencích představují drastický zásah do soukromí všech občanů.

"S ohledem na tento závažný fakt a vzhledem k tomu, že paralelní ekonomika představuje základní pilíř původní koncepce paralelní polis Václava Bendy (principy fungování společenství Charty 77), tímto prohlašujeme bojkot vůči systému centrální ekonomické diktatury EET a vyzýváme všechny občany České Republiky, aby dělali to samé. Paralelní Polis neakceptuje a nikdy nepřistoupí na pravidla EET," stojí v jejím prohlášení.

Paralelní Polis ovšem její pravidla nemůže obejít ani používáním kryptoměn. V holešovickém prostoru lze platit výhradně bitcoinem a sama skupina věnuje velké množství energie jeho propagaci. "Bitcoinu jako formy platby se EET týká, je to uvedeno v důvodové zprávě k zákonu," upřesnil Martin Šíp z Paralelní Polis.

Finanční správa již dříve oznámila, že nebude tolerovat ignorování EET, za které hrozí i uzavření provozovny. V prvních týdnech fungování EET ale prý nehodlá postihovat drobná porušení zákona.

Zásadní nerespektování zákona ovšem tolerovat nebude. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb. Sankce může dosáhnout až 500 tisíc korun, nebo uzavření provozovny. Podle odhadu dodavatelů pokladen potřebných pro EET toto zařízení dosud nemá až 30 procent podnikatelů, kteří mají tržby ode dneška elektronicky evidovat.

 Vše o elektronické evidenci tržeb (EET) čtěte zde >>>