ODS zrušila pozastavené členství Adamu Vojtěchovi. Důvodem je spolupráce s komunisty

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: jiří koťátko

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
4
Fotogalerie

Výkonná rada ODS zrušila členství ve straně ministrovi zdravotnictví za ANO Adamu Vojtěchovi kvůli spolupráci nové vlády s komunisty. Je to v rozporu s hodnotami občanských demokratů, sdělila mluvčí ODS Jana Havelková v tiskové zprávě. Vojtěch byl členem ODS od roku 2012 v Praze, ale v roce 2014 mu bylo členství pozastaveno, řekla Havelková.  Novou vládu hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM jmenuje prezident Miloš Zeman ve středu. Vojtěch ve svém životopise členství ve straně neuváděl. Sdělil také, že s ODS již roky neměl nic společného a své členství považoval za zaniklé. Vyjádření strany je jen laciný způsob, jak získat pozornost, uvedl.

"Výkonná rada ODS s okamžitou platností ruší členství Mgr. et Mgr. Adamu Vojtěchovi z důvodu jeho spolupráce s KSČM, což je v rozporu s hodnotami Občanské demokratické strany," píše se v usnesení rady. Podle občanských demokratů je vznikající vláda polokomunistická a je ohrožením budoucího demokratického vývoje Česka. Rada v usnesení také označuje za pohrdání oběťmi komunistické totality to, že má být druhá Babišova vláda jmenována 27. června, na který připadá výročí popravy Milady Horákové.

"Vyjádření ODS považuji za zbytečně teatrální. Moje řadové členství je prehistorická studentská záležitost," uvedl ministr Vojtěch ke vzniku svého členství v ODS před šesti lety. "Řadu let s nimi nejsem absolutně v žádném kontaktu. ODS má evidentně nepořádek v evidenci členů. Od konce studií neplatím příspěvky a bylo mi řečeno, že členství již dávno zaniklo," doplnil.

To, že byl Vojtěch do dnešního dne členem pražské ODS, potvrdila také první místopředsedkyně strany a členka pražské regionální rady ODS Alexandra Udženija. "Pan Vojtěch v lednu 2014 pouze pozastavil členství," uvedla. Vojtěch sám své členství v ODS neuvádí ve svém medailonku ani životopise na webu ministerstva zdravotnictví.

Jednatřicetiletý Vojtěch se stal ministrem zdravotnictví již loni v prosinci v první jednobarevné vládě Andreje Babiše (ANO). Předtím byl v říjnu 2017 zvolen jako nestraník za ANO poslancem a také působil jako poradce předsedy ANO Babiše pro zdravotnictví. V roce 2014 se stal tajemníkem na ministerstvu financí, které tehdy vedl Babiš. Před vstupem do politiky pracoval jako právník.