Pavel jmenuje Hladíka ministrem životního prostředí den po své inauguraci

Petr Pavel a Petr Fiala ve volebním štábu zvoleného prezidenta

Petr Pavel a Petr Fiala ve volebním štábu zvoleného prezidenta Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Nově zvolený prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka ministrem životního prostředí den po své inauguraci, tedy 10. března. Pavel se na tom dohodl s premiérem Petrem Fialou. Nastupující prezident a předseda vlády se také dohodli na koordinaci zahraniční politiky a na pravidelných schůzkách jednou za měsíc.

Fiala Hladíka navrhl do funkce loni na konci roku. Odcházející prezident Miloš Zeman jej ale odmítl jmenovat, mimo jiné proto, že policie Hladíkovi loni prohledala kancelář a zabavila počítač kvůli kauze přidělování městských bytů v Brně. Policie Hladíka podezírá z ovlivňování privatizací městského majetku. 

„Chci poděkovat novému panu prezidentovi, že chce takto rychle tu záležitost vyřešit. Je to dobře pro fungování ministerstva a vlády,“ reagoval Hladík. Zároveň upozornil, že policie jej v případu přidělování městských bytů v Brně z ničeho neobvinila.

Po odchodu ministryně Anny Hubáčkové loni v říjnu byl řízením rezortu životního prostředí pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Hladíka následně jmenoval svým náměstkem s širokými pravomocemi.

Nastupující prezident jednal s premiérem již poněkolikáté od Pavlova zvolení. Nyní potvrdili, že se budou každoměsíčně scházet, podobně jako se Fiala pravidelně setkával s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Fiala a Pavel se také dohodli na pokračování praxe, kdy zástupce Hradu bude docházet na zasedání vlády.

Pavel předem avizoval, že se před svou inaugurací naplánovanou na 9. března nebude vyjadřovat k vládnímu návrhu na snížení červnové mimořádné valorizace penzí, o němž právě teď jedná Poslanecká sněmovna. „Vzhledem k tomu, že začíná legislativní proces, nebude to o tom, jestli a jaké stanovisko zaujmu,“ řekl v pondělí.

Profil Petra Pavla:

Video placeholde
Kandidáti na prezidenta: Petr Pavel • Videohub