Policie podezřívá z korupce šéfa antimonopolního úřadu a ředitele Kapsch

Karel Feix

Karel Feix Zdroj: michael tomeš

Petr Rafaj
Petr Rafaj
Karel Feix
4
Fotogalerie

Žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda potvrdil, že zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na několika místech v Česku souvisí s některými veřejnými zakázkami, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) včetně zakázky na mýtný systém. Nikdo dosud nebyl obviněn. Společnost Kapsch uvedla, že Feix spolupracuje s policií. Potvrdila také, že policie pracuje v jejím sídle. Nikdo prý nebyl zadržen ani obviněn. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jehož úřad na akcie dohlíží, Deníku N sdělil, že zásahy probíhají na více než deseti místech.

Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr elektronického mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k domovní prohlídce, který zmiňuje i Evu Kubišovou z ÚOHS.

Policisté dnes dorazili také na radnici městské části Brno-střed, která bude kvůli tomu bude celý den zavřená. Zadržený radní Jiří Švachula sponzoroval ANO a je členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Jeho advokátka nechtěla zadržení klienta komentovat s odvoláním na povinnost mlčenlivosti.

Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Podle neoficiálních informací se zásah týká veřejných zakázek. Detektivové zasahovali i u vlivného sportovního manažera Miroslava Černoška v Prostějově. Vydal jim potřebné dokumenty, není podezřelým, řekl ČTK.

Prostějovský podnikatel Miroslav Černošek, který je často spojován s osobou místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, patří mezi přední osoby českého tenisu. Jeho společnost Česká sportovní stojí za fedcupovým i daviscupovým týmem, mezi jedny z předních sponzorů tenistek přitom patří právě společnost Kapsch. 

Kapsch v Česku od roku 2007 provozuje mýtný systém, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

„Mohu sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.