Policisté přišli i k místopředsedovi ANO Faltýnkovi

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek Zdroj: profimedia.cz

Jaroslava Faltýnek
2
Fotogalerie

Zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu se týká i muže číslo dva v hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Policie po něm ale pouze žádá informace, řekl serveru iROZHLAS.cz Faltýnkův advokát Josef Bartončík. Doplnil také, že místopředseda hnutí ANO není z ničeho podezřelý. NCOZ momentálně provádí na několika místech rozsáhlý zásah, který připravovalo 60 pracovních skupin kriminalistů. Policisté při něm zadrželi brněnského radního a někdejšího místostarostu Jiřího Švachulu (ANO). Provedli i razii v kancelářích firmy Kapsch a podle serveru Lidovky.cz se zajímají také o šéfa ÚOHS Petra Rafaje.

„Pokud nějaké úkony trestního řízení probíhají a ony probíhají, naprosto jistě se netýkají žádného podezření vůči panu Faltýnkovi. Ten může být maximálně být v pozici svědka,“ řekl Bartončík serveru iROZHLAS.cz. Dále uvedl, že si policisté k místopředsedovi hnutí ANO přišli pro dokumenty. Premiér Andrej Babiš, který je nyní na zahraniční cestě v USA, předpokládá, že druhý muž ANO „z toho vyjde s čistým štítem“.

Mimo to zasahují detektivové také v pražském sídle společnosti Kapsch a v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. „Mohu sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Celý případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Tamní žalobce Petr Šereda ale podrobnosti k zásahu sdělit odmítl. Stejné stanovisko zaujal i mluvčí firmy Kapsch David Šimoník a situaci odmítl komentovat.

Zásah podle informací České televize probíhá i v bytě generálního ředitele Kapsch Karla Feixe. Policisté jsou rovněž v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Detektivové se podle portálu Lidovky.cz zajímají i o předsedu ÚOHS Petra Rafaje.

Policisté dorazili také na radnici městské části Brno-střed, která bude kvůli tomu bude celý den zavřená. Zadržený radní Jiří Švachula sponzoroval ANO a je členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Jeho advokátka nechtěla zadržení klienta komentovat s odvoláním na povinnost mlčenlivosti. Policisté zasahují také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá. Podle zpravodaje ČTK, který je na místě, před budovou stojí jeden policejní vůz s posádkou. Na dveřích je informační cedule, že z technických důvodů je zavřeno.

Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Podle neoficiálních informací se zásah týká veřejných zakázek.

Saman El-Talabani

Brněnský podnikatel iráckého původu, kterého podle informací deníku Právo dnes policie také zadržela, patří mezi známé postavy brněnské politické scény. Vlastník detektivní agentury HMS Security od předloňského roku čelí obvinění, že získával informace z policejních spisů. V případu bylo tehdy obviněno dalších 18 osob včetně finančníka Davida Rusňáka, dřívějšího sponzora a člena hnutí ANO. Jeho stíhání žalobce v prosinci 2017 zastavil. Kromě toho je Talabani podle deníku Právo obviněn i z daňového úniku ve výši půl miliardy korun, křivého obvinění a vyhrožování. Toho se měl dopustit vůči náměstkovi Národní centrály proti organizovanému zločinu Richardovi Ohnoutkovi.

Podle magazínu Reportér Talabani úzce spolupracoval s některými brněnskými politiky, především s těmi z hnutí ANO, pro jehož místní organizace měl sházet členy. Byl v kontaktu i se dnes zadrženým radním městské části Brno-střed Jiřím Švachulou.