Pražané nechodí na Štvanici. Zašlou slávu má oživit zdvihací lávka

Štvanice, přívoz, 2015

Štvanice, přívoz, 2015 Zdroj: ČTK

Plánované umístění lávky na Štvanici.
Tenisový areál na pražské Štvanici
Centrální antukový kurt na pražské Štvanici
Tenisový centr kurt na pražské Štvanici, na kterém se odehrála celá řada bitev
Štvanice, MS 1938
20
Fotogalerie

Radnice Prahy 7 a Prahy 8 už to slibují několik let. Skutečně pohodlný přístup pro pěší a cyklisty na Štvanici. Nyní se zdá, že se věci daly do pohybu. Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) vyhlásí v lednu veřejnou architektonickou soutěž na novou lávku, která propojí Holešovice a Karlín s ostrovem Štvanice.

A nebude to jen tak ledajaká lávka. Její část mezi Karlínem a Štvanicí bude měřit 38 metrů, část mezi Štvanicí a Holešovicemi pak 149 metrů. A kvůli riziku povodní bude zdvihací.

„Vzhledem k přísným protipovodňovým opatřením jsme přistoupili  k poměrně konkrétním technickým specifikacím a po zvážení různých konstrukčních variant se našla jako nejoptimálnější řešení forma zvedací lávky, jenž se bude celá v případě povodní hydraulicky zdvihat,“ uvádí ve specifikaci soutěže IPR.

Jedna soutěž o podobu mostu pro pěší z Holešovic na Štvanci už se před lety konala. V roce 1999 ji vyhrál návrh Aleny Šrámkové. Po povodni v roce 2002 se ale ukázalo, že se nedá sladit s novým pohledem na protipovodňová opatření – lávka by se musela o tři metry zvednout, takže by se na ni těžko nastupovalo.

Nyní je jedním z hlavním požadavků na novou lávku, aby poskytla co nejpřímější a nejjednodušší přístup. „Štvanice by mohla být oblíbená rekreační zóna, kvůli nepříjemnému automobilovému provozu na Hlávkově mostě na ni nikdo nechodí,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Podle předběžného harmonogramu soutěže by se mohla lávka stavět v roce 2018. Na holešovické straně bude lávka poblíž Pražské tržnice, hustě obydlených částí a do budoucna i předpokládané nové zástavby v Bubnech. Na karlínské straně zase naváže na novou výstavbu na Rohanském nábřeží.

Pražská Štvanice před lety a dnes