Premiér Sobotka pro E15: Zdravotní daň z tabáku nebude, ale cigarety podraží

Zdroj: E15/Michael Tomeš

15
Fotogalerie

Česká lékařská komora požaduje zavedení speciální zdravotní daně z tabáku, která by finančně pomohla zdravotnictví. Vláda s ní ale nepočítá.

Ceny cigaret zřejmě dosud nenašly svůj strop. Plyne to alespoň z vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky, který byl hlavním hostem diskuzního setkání pod hlavičkou E15 Meetings & Business. Toho se kromě premiéra účastnili i další vrcholní představitelé byznysu a veřejného života.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek premiéru Sobotkovi zopakoval požadavek své profesní organizace, aby vláda uvalila speciální daň na tabákové výrobky, z jejíchž výnosů by mohlo těžit české zdravotnictví.

Video placeholde
Bohuslav Sobotka o tabákové dani • E15

Tato myšlenka premiérovi blízká není, ale připustil, že vzhledem k tenčícím se tokům evropských peněz bude třeba hledat peníze na investice do zdravotnictví jinde. „Myslím si, že část výnosů spotřební daně z tabáku by se mohla přesměrovat tak, aby se z ní financovaly investice v oblasti zdravotnictví,“ řekl Sobotka.

„Dá se předpokládat, že tabáková daň v rámci dohod v Evropě poroste, takže z ní budou vyšší výnosy a část bychom mohli rozpočtově určit pro investice v této oblasti,“ dodal předseda vlády.

E15