Premiér Sobotka pro E15: Platy v Česku porostou dál

Zdroj: E15/Michael Tomeš

15
Fotogalerie

Soutěž o zaměstnance mezi firmami a státem nutí podle premiéra vládu dále zvyšovat platy například zdravotním sestrám a učitelům.

Růst mezd českých pracovníků by měl pokračovat. Shodli se na tom premiér Bohuslav Sobotka a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula během Snídaně s premiérem, prvního diskuzního setkání pod patronátem deníku E15 za účasti čelných představitelů českého byznysu a veřejného života.

Video placeholde
• E15

Sobotka během diskuze prohlásil, že vláda hodlá pracovat na tom, aby se mzdové rozdíly mezi západními a východními zeměmi Evropské unie snižovaly.

Odborový boss Středula vládní postoj uvítal, nicméně upozornil, že mzdy na západě a východě se nesbližují. „Vítám vládní směr ke mzdové konvergenci, ale upozorňuji, že současný vývoj je takový, že se mzdové rozdíly mezi novými a starými členskými zeměmi zvyšují. Třeba u společnosti Volkswagen je dynamika taková, že ve východních zemích jsou nárůsty mezd mnohem nižší než ve Wolfsburgu, často až dvojnásobně,“ řekl Středula s tím, že vývoj mezd neodpovídá tokům zisků uvnitř společnosti.

Podle Sobotky mzdy rostou zejména díky nízké nezaměstnanosti a soutěži o zaměstnance mezi soukromými firmami a státem. „Máme paradoxně problém v tom, že 200 tisíc lidí našlo za posledních 2,5 roku práci. Kvůli tomu vidíme silnou soutěž mezi privátním a veřejným sektorem,“ řekl Sobotka a dodal, že vláda bude dál tlačit na růst mezd alespoň některých státních zaměstnanců.

„Kvůli nízké nezaměstnanosti začíná soukromý sektor přeplácet některé lidi z veřejného sektoru. To nutí vládu, aby podporovala rychlejší růst mezd u takových profesí,“ řekl premiér.

E15