Euro je budoucnost Česka, jednou jím budeme platit, řekl Sobotka pro E15

Zdroj: E15/Michael Tomeš

Průběh prvního setkání pod hlavičkou E15 meetings & business, které se uskutečnilo v pražské restauraci Bellevue
17
Fotogalerie

První setkání pod hlavičkou E15 meetings & business proběhlo v pražské restauraci Bellevue. Na snídani s premiérem Bohuslavem Sobotkou, kterou moderoval Bohumil Pečinka, dorazili významní byznysmeni jako například Marek Dospiva, Luděk Sekyra, Miroslav Jansta či Josef Hušek, za bankovní radu ČNB Pavel Řežábek, dále přišel i šéf České lékařské komory Milan Kubek, předseda odborů Josef Středula, bývalý premiér Mirek Topolánek či náměstek úřadu vlády Tomáš Prouza a mnozí další.

Hlavní témata?

Pozice České republiky v Evropské unii a vztah k Německu:

“To, co pomáhá balancovat vztah Česka k Německu a naši závislost na něm, či na jeho prosperitě, je právě členství v Evropské unii,” řekl Bohuslav Sobotka.

Video placeholde
Záznam debaty premiéra Sobotky s podnikateli • e15.cz

“Visegrádská čtyřka rozhodně není alternativní struktura unie v unii, ale významně si rozumíme, což nám umožňuje společné vyjednávání v rámci unie. Zároveň jsme schopni se v rámci unie vymezit vůči určitým tématům, jako byly například imigrantské kvóty,” dodal.

Vývoz investic z Česka:

“Nejsme bohužel schopni podpořit určité typy investic na bázi výzkumu a vývoje, složitější projekty nejsme schopni připravit,” přiznává premiér

“Je otázkou, kam investice vyvážet. Potřebujeme, aby to bylo stabilní prostředí. Problematický byl Balkán, otázky visí nad Tureckem,” říká Sobotka.

Česko jako odtoková ekonomika:

Podle Josefa Středuly se v Česku hodně vyrobí, ale také mnohé vyveze, až devět procent HDP. “Jsme dobrá dílna, ale nic moc tu nezbývá,” kritizoval Středula. Jak řešit odtok 300 miliard korun na dividendách mimo ČR? “My můžeme firmy standardně zdanit, potřebujeme ale vyvážet to, co si vyrobíme, nesmíme si hospodářství uzavřít, musíme nabídnout investiční příležitosti v oblastech inovací,” reagoval Sobotka.

Strukturální deficit:

Pavel Řežábek kritizoval jeho zvyšování při současné hospodářské konjuktuře - z -0,3 procenta k -1 procentu.

“Vývoj ekonomiky okolo 4,5 procenta byl velmi dobrý, ale vždy se spíše držíme konzervativních odhadů, což nám pak přinese lepší výsledky. Jsem přesvědčen, že se budeme blížit nule,” tvrdí Sobotka s tím, že vláda chce jít postupnými kroky snižování. Svou tezi bránil i tím, že vláda nezvýšila daně a s výjimkou zdanění hazardu sazby zůstaly stejné.

Euro v ČR:

“Euro je budoucnost Česka, jednou jím budeme platit, už jen proto, abychom se udrželi v jádru Evropské unie. Věčná otázka je, zda s přijetím spěchat či nikoliv. Rád bych si to vyhodnotil na slovenském příkladu, ale zatím neuběhla dostatečně dlouhá doba na to, aby mohlo zhodnocení být kvalitní a s časovým odstupem,” řekl Sobotka.

Investice do zdravotnictví a daň z tabáku:

“Dosud jsme sanovali z peněz evropských fondů, což ale bude po roce 2020 problém, protože se pak přítok peněz výrazně sníží. Je možné pak přesměrovat určitou část daně z tabáku do zdravotnictví. Musíme hledat investice jinde.”

Krize stavebnictví:

Ekonomiku vždy táhlo vzhůru, nyní už nějaký čas stagnuje. “Je to naše Achillova pata. Loni se finalizovaly projekty z evropských peněz, teď je logicky propad. Nyní je nutné znovu rozjet tyto akce,” apeluje Sobotka.

“Důležitá je i reforma legislativy, proběhla složitá jednání o reformě stavebního zákona, vše zbrzdila i nedohoda o EIA.”

“Paradoxní je, kraje mají připraveno výrazně víc dopravních projektů, než má samotný stát, loni jsme přidali 7,5 miliardy korun a všechny byly využity. Naše schopnost připravit stavbu je tristní, dělala se i chybná rozhodnutí a nebyli jsme schopni řešit vše.”

Nedostatek kvalitních a kvalifikovaných zaměstnanců:

“Nezaměstnanost klesla s růstem hospodářství, chceme vrátit lidi, kteří jsou na úřadech práce zpátky na trh práce. U některých to bohužel nebude již možné.”

“Naším cílem je zrychlit vydávání pracovních karet pro cizince, posilujeme i naši aktivitu v tomto směru na Ukrajině.”

“Máme paradoxně problém, že 200 tisíc lidí našlo za posledních 2,5 roku práci. Kvůli tomu zaznamenáváme silnou soutěž mezi privátním a veřejným sektorem. A jak je nízká nezaměstnanost, privátní sektor začíná přeplácet některé lidi z veřejného sektoru. To je další věc, která nutí vládu, aby podporovala rychlejší růst mezd u takových profesí, jako jsou zdravotní sestry nebo učitelé. "

Šance ČSSD v krajských volbách:

Dvakrát za sebou ČSSD v krajských volbách zvítězila, potřetí se to ale nikomu zřejmě ještě nepovedlo, dojde k porušení tradice?

“Někteří vyhrávají i potřetí, ČSSD neopustila svůj program ani ve vládě, ani v kraji, aby nás voliči nějak zatratili. Kritériem úspěchu je pro mě 7 hejtmanů a také schopnost vytvořit většinovou a životaschopnou koalici v daném kraji.”

“Spolupráci s komunisty nevylučuji, musí se ovšem najít programový průnik.”

 

  logaloga|E15