Real Madrid a spol. vytáhly fotbalovou Plzeň ze ztráty do zisku

Plzeň vs. Real Madrid

Plzeň vs. Real Madrid Zdroj: FCVP/Ladislav Nussbauer

Prezident Viktorie Plzeň Tomáš Paclík a generální ředitel klubu Adolf Šádek
Plzeň vs. Real Madrid
Plzeň vs. Real Madrid
Fanoušci Viktorie Plzeň v duelu s Realem Madrid
Plzeň vs. Real Madrid
7
Fotogalerie

Vybojovaný titul z nejvyšší české fotbalové soutěže ze sezony 2017/18 neznamenal pro FC Viktoria Plzeň pouze vítězství nad tuzemskými konkurenty, ale také přímou vstupenku do prestižní evropské soutěže Ligy mistrů. Soupeření s nejslavnějšími fotbalovými značkami pak vytáhlo jeden z aktuálně nejsilnějších českých klubů ze ztráty do zisku.

Zatímco v sezoně 2017/18 klub navzdory vítězství v české lize a účasti v Evropské lize prodělal téměř 133 milionů korun, v loňském ročníku vykázal čistý zisk 245 milionů. Zásadně se zvýšily i tržby, a to z 482 milionů na více než miliardu. Vyplývá to z aktuálně zveřejněné výroční zprávy klubu.

„Účast v evropských pohárech je naprosto zásadní pro hospodaření jakéhokoliv českého klubu. Obzvlášť pro Plzeň, která má nižší základní rozpočet ve srovnání s českými giganty a je naprosto závislá na příjmech z evropských pohárů a speciálně z Ligy mistrů,“ řekl deníku E15 majitel západočeského klubu Tomáš Paclík.

Největší příjmy šly do klubové pokladny z odměn za účast v Lize mistrů a na jaře v Evropské lize: 802 milionů. Dalších 125 milionů klub vydělal z reklamy a 87 milionů ze soupeření v tuzemsku včetně vstupného. S účastí v evropských pohárech klubu meziročně výrazně vzrostly mzdové náklady: o 27 milionů na 56,5 milionu.

Plzni se loňská sezona vyvedla i po sportovní stránce. Ve skupinové části Ligy mistrů skončila třetí ze čtyř v konkurenci gigantů Real Madrid, AS Řím a CSKA Moskva. Postoupila tak do jarní části Evropské ligy, kde však odehrála pouze dvě utkání s Dinamem Záhřeb.

V české nejvyšší soutěži skončili Západočeši druzí za Slavií Praha. Klub z Edenu zatím své účetnictví za sezonu 2018/2019 nezveřejnil. Pražský rival Sparta skončila s čistým ziskem ve výši téměř 312 milionů korun.