Skanska Property koupila developerský projekt na novou část Holešovic

Developerský projekt Port7, který v Praze-Holešovicích postaví developer Skanska Property.

Developerský projekt Port7, který v Praze-Holešovicích postaví developer Skanska Property. Zdroj: Skanska Property Czech Republic

Developerský projekt Port7, který v Praze-Holešovicích postaví developer Skanska Property.
Developerský projekt Port7, který v Praze-Holešovicích postaví developer Skanska Property.
Pěti hektarový brownfield mezi Vltavou a kolejemi Nádraží Holešovice se stane místem velkého developerského projektu.
Pěti hektarový brownfield mezi Vltavou a kolejemi Nádraží Holešovice se stane místem velkého developerského projektu.
Pěti hektarový brownfield mezi Vltavou a kolejemi Nádraží Holešovice se stane místem velkého developerského projektu.
37
Fotogalerie

Místo bývalé továrny na betonové dílce vyroste za Nádražím Holešovice nová pobřežní část Prahy 7. Novým majitelem projektu je developer Skanska Property. 

Stavitel kancelářských center Skanska Property získal od realitního byznysmena Milana Janků a jeho firmy Geone lukrativní parcelu mezi pražským Nádražím Holešovice a Vltavou. Z opuštěného průmyslového areálu tam vznikne nová část Prahy 7. Projekt z dílny architektonického studia DAM architekti se bude jmenovat Port7.

„Lidé, kteří budou v Port7 pracovat, budou moci využít třeba ´plovoucí´ zasedačku. V komplexu počítáme dále s přístavem pro motorové čluny a menší lodě,“ uvedla Marie Passburgová, šéfka Skanska Property Czech Republic. Chybět nebudou restaurace, obchody, školka, cyklostezka, hotel nebo nábřeží a mola speciálně upravená pro pořádání kulturních a společenských akcí. Pamatuje se též na přístav pro motorové čluny a menší lodě.

Akviziční cenu pozemku ani celkovou investici do projektu Skanska nekomentovala. Projekt bude mít v sedmi věžích celkem 48 tisíc metrů čtverečních.

Vybudování podobně velkých staveb obvykle stojí jednotky miliard korun. Developer v současnosti připravuje podklady pro žádost o územní rozhodnutí. První kopnutí do země plánuje na rok 2019. 

Podle realitních profesionálů má výstavba v této části města smysl. „Holešovice se stanou v následujících letech stejně atraktivní lokalitou jako je Karlín, která bude přitahovat zejména firmy z oblasti IT, marketingu a dalších kreativních oborů,“ říká Josef Krautman z týmu pronájmu kanceláří v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

V Holešovicích se hlavně díky velkému rozvojovému území Bubny očekává výstavba dalších zhruba půl milionů metrů čtverečních komerčních ploch. 

Skanska Property je už ostatně v Holešovicích také jako doma. Aktuálně na dohled od tamního nádraží buduje na pozemku sevřeném ulicemi Plynární a Argentinská kancelářské centrum nazvané Visionary. Na střeše bude mít i běžeckou dráhu.  

O českém realitním trhu čtěte více v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15

Poptávka po pozemcích je obrovská

 Firmám se daří a pronajímají si stále více moderních kanceláří. Neobsazenost tedy klesá a majitelé už nejsou ve vleku nájemců, říká Marie Passburgová, ředitelka české části developerské společnosti Skanska Property.

Marie PassburgováMarie Passburgová|E15 Anna Vackova

V Holešovicích budete stavět hned u Vltavy. Nebojíte se záplav?

Celý projekt je vyvýšen o jedno patro díky kaskádovité parkové úpravě, takže první nadzemní podlaží bude přirozeně nad hladinou vody v případě povodní. Při přípravě projektu a designu používáme stejnou logiku jako u všech mobilních protipovodňových zábran v Praze. Jsme nad hladinou vody při povodních v roce 2002 s dostatečnou rezervou, takže přízemí je 7,5 metru nad normální hladinou Vltavy.

Jak velký je mezi developery boj o podobné pozemky? Jak dlouho jste jednali o  této poslední akvizici?

Všeobecně je v Praze obrovská poptávka po nových pozemcích a uskuteční se jen málo transakcí, ale vyjednávání nejsou o nic delší než kdekoli jinde.

Skanska Property po dokončení stavby projekt většinou prodá investorům. Bude to platit i pro Port7?

Náš obchodní model je založen na prodeji investorovi. Ve chvíli, kdy je budova pronajatá, prodáváme ji. 

Často slyšíme stesky nad tím, že Praze chybí zajímavá architektura. Bude Port7 něčím architektonicky výjimečný?

Architektonický návrh Port7 pochází od velmi známého studia DAM. Koncept celého kampusu obsahuje sedm věží orientovaných tak, aby se maximalizoval výhled na řeku. Parková úprava a přízemí poskytuje unikátní prostředí s přírodními prvky jako jsou stromy a vodní prvky. Fasáda je momentálně v procesu návrhu a střechy budou pojímat terasy a zóny pro relaxaci.

Jak je na tom aktuálně poptávka po kancelářích v Praze? 

V současnosti je trh ve velmi dobré kondici a míra neobsazenosti klesá. Predikována je nejnižší úroveň neobazenosti vůbec a my vnímáme, že firmy rostou. V současnosti je také trh vyvážen mezi majiteli/developery a nájemci.