Žižkovská tepna Seifertova se promění, legendární schody budou svítit

Žižkovská Seifertova ulice se promění.

Žižkovská Seifertova ulice se promění. Zdroj: IPR Praha

Plány na změny v Táboristké ulici.
Nový pohled na Bezovku a Olšanské náměstí.
Žižkovská Seifertova ulice se promění.
Schodiště z Táboristké ulice se dočká opravy.
Žižkovská Seifertova ulice se promění.
9
Fotogalerie

Žižkovskou Seifertovu ulici čeká v příštích letech velká proměna. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) plánuje revitalizaci hlavní žižkovské tepny včetně navazující Táboristké ulice v souvislosti s chystanou opravou tramvajových kolejí.

Na detailech návrhu nyní pracuje ateliér edit! „Je to poprvé, co pro nás koncepční studii vypracovává externí firma,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč.

Ateliér má vyřešit především tři problémové body této části Žižkova. Jde o místo styku ulic Seifertovy a Chlumovy, schodiště mezi Táboritskou a Chelčického ulicí a okolí obchodního centra Bezovka u Olšanského náměstí.

Rozdíl ve výšce terénu Seifertovy a Chlumovy ulice má například místo dnešní nevzhledné zdi řešit soustava zelených ostrůvků a dvoje takzvané jezdecké schody, tedy pozvolné stupně. Ty budou doplněny posezením. Zeď má zmizet i od samoobsluhy Bezovka, místo ní vzniknou před obchodem široké schody.

Změn dozná i historické schodiště z Táboritské do Chelčického ulice, známé z řady filmů i literatury. Jednotlivé stupně budou doplněny o led diody, které budou chodci moci ovládat a vytvářet tak svítící obrazce. Horní část schodiště bude doplněna o kruhovou lavičku Franty Sauera, žižkovského spisovatele a bohéma, který se mimo jiné proslavil stržením Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí během převratu v roce 1918. Pod schodištěm vznikne vodní prvek jako připomenutí zmizelé pumpy.

Dopravní podnik plánuje opravu tramvajové trati nejpozději na rok 2022, pokud bude projektová dokumentace hotová dříve, mohly by se ulice měnit podle IPR už v roce 2020. Úpravou projdou i tramvajové zastávky a chodníky, přibudou přechody pro chodce.