Státní dluhopisy vynesou ročně tři procenta, slibuje Kalousek

Už začátkem října budou moci soukromí investoři zažádat o vydání dluhopisů, jejichž desetimiliardovou emisi stát uvolní v listopadu. Dluhopisy podle ministra financí Miroslava Kalouska přinášejí „slušný výnos a jistotu“. Po testovací emisi bude v roce 2012 následovat několikanásobně větší dluhopisový balík.

„Mnoho let jsem usiloval o to, aby se na refinancování českého státního dluhu mohly kromě velkých finančních skupin podílet i české domácnosti,“ prohlásil Kalousek. Stát zájemců nabídne tři druhy dluhopisů, zájemci budou mít příležitost od 3. října do 1. listopadu na pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. K samotnému připsání na účet kupce dojde 11. listopadu.

První varianta nabízených bondů představuje jednoletý „diskontovaný dluhopis“ s výnosem dvě procenta, další pětiletý „kuponový“ cenný papír s každoroční výplatou úroku, který v průměru dosahuje 3,09 procenta. Poslední možností, která je pro investory podle Kalouska nejvýhodnější, je pětiletý reinvestiční dluhopis. V tomto případě se každoroční výnos znovu investuje do dalších bondů a držitel dostane celý zisk i s jistinou až po pěti letech. Minimální vklad je ve všech případech tisíc korun.

Ministr si myslí, že dluhopisy jsou kromě občanů výhodné i pro neziskové společnosti, které do nich mohou vložit své momentální přebytky, nebo církve, které tak mohou investovat majetkové náhrady od státu. V případě finanční tísně může držitel své dluhopisy státu vrátit ve vyhlášených termínech čtyřikrát do roka.

Kalousek dodal, že investice do státu je naprosto bezpečná. „Je to o něco víc, než státní garance, je to skutečně naprostá jistota,“ řekl. Pokud se budou lidé na financování státu podílet přímo, začnou se prý také více zajímat o jeho rozpočet. Kromě toho prospívá větší rozvrstvení věřitelů státu ke stabilitě veřejných financí.

Výnosy státních dluhopisů (v %):

Výnosové období Diskontovaný dluhopis Kuponový a reinvestiční dluhopis
2011-2012 2 0,85
2012-2013 - 1,5
2013-2014 - 3
2014-2015 - 4,5
2015-2016 - 6

Zdroj: MF

Podle ministra by se dluhopisy do budoucna měly pro stát běžným zdrojem financování. „Mým snem je, aby české domácnosti jednou nesly až deset procent českého dluhu,“ dodal s tím, že naplnění tohoto cíle bude až na jeho nástupcích.

Banky, které testovací emisi nabízejí, za své služby od státu dostanou 0,3 až 0,35 procenta ceny dluhopisů, rozdělí si tedy mezi sebe až 30 milionů korun. Příští rok následovat další balík dluhopisů, který bude násobně větší, konkrétní číslo ale ministerstvo neuvedlo. Distribuci zajistí i kontaktní místa Czech Point, ve hře jsou také další společnosti včetně firmy Conseq, která s ministerstvem již jedná.