Taxikáři ukončili protest, v blokování Prahy budou ale pokračovat i v pátek

Taxikáři kroužili centrem Prahy dvě hodiny.

Taxikáři kroužili centrem Prahy dvě hodiny. Zdroj: Daniel Černovský, Michal Protivanský

Trasy protestní jízdy pražských taxikářů.
Taxikáři kroužili centrem Prahy dvě hodiny.
Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu
Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu
Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu
8
Fotogalerie

Téměř dva tisíce taxikářů v Praze protestovalo proti údajně příliš pomalému tempu, jakým česká legislativa rozlišuje přístup ke klasickým taxi a k alternativním službám typu Uber. Taxikáři vyjeli z pražského Strahova a zamířili na magistrálu a na I. P. Pavlova, akce se obešla bez vážných incidentů. Dosud zřejmě největšího protestu se poprvé zúčastnila i Asociace koncesionářů v taxislužbě, největší taxikáře sdružující organizace. Protestovat budou taxikáři i v pátek. Průběh jejich akce mohli čtenáři E15.cz sledovat v online přenosu.

Protest je namířen proti vládě a ministerstvům, jež podle řidičů nic nedělají ve věci Uberu a dalších služeb. Ty považují za nekalou konkurenci. Loni ze stejných důvodů protestovali i proti pražskému magistrátu. Situaci sledovali republikoví i městští policisté a také dopravní podnik, aby v případě dopravních komplikací mohli zakročit.

V pátek se taxikáři sejdou znovu na Strahově, tentokrát ve dvanáct hodin, poté zopakují pomalou jízdu centrem metropole. Trasa se však zřejmě změní.

Online přenos

Online přenos

8. února 2018 · 17:10

On-line přenos z dnešního protestu taxikářů končí, děkujeme za Vaši pozornost.

8. února 2018 · 16:54

Na protest dohlížel po celou dobu jeho trvání i policejní vrtulník.

8. února 2018 · 16:45

Provoz v centru Prahy je po protestu taxikářů proti alternativním přepravním službám už bezomezení, uvedl magistrát hlavního města. 

8. února 2018 · 16:32

"Někomu mohou ujet nervy," varují taxikáři. Policie na webu uvedla, že jeden z účastníků protestu házel v centru dýmovnice. "Policisté muže zajistili a skončil na místním oddělení pro podezření z protiprávního jednání," napsala. Místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová incident odsoudila, podotkla ale také, že lze očekávat, že ve vypjaté situaci někomu mohou "ujet nervy".

8. února 2018 · 16:16

Část taxikářů už opouští protest v centru Prahy, při němž jezdí pomalu hlavně po magistrále. Několik desítek řidičů se už vrátilo na Strahov.

8. února 2018 · 15:57

Policisté prošetřují řidiče se zákazem řízení i jejich pomalou jízdu

8. února 2018 · 15:12

Jeden z protestujících řidičů taxi, kterého policisté zastavili kvůli pomalé jízdě centrem Prahy, měl zákaz řízení, uvedla policie, která muže zadržela.

8. února 2018 · 15:02

Policie kvůli pomalé jízdě mezi hlavním nádražím a I. P. Pavlova zastavila dvě auta taxi, která vedla jednu z kolon ve směru právě od Hlávkova mostu. Policie uvedla, že řidiče taxi zastavila pro podezření z bezdůvodně pomalé jízdy. 

8. února 2018 · 14:36

Podívejte se, kudy taxikáři projíždí.

Tudy povede trasa protestní jízdy taxikářů.
Tudy povede trasa protestní jízdy taxikářů.
8. února 2018 · 14:23

Taxikáři projíždějí minimální rychlostí Prahou, hlášený zatím nejsou žádné incidenty. Policie žádá řidiče, aby se centru pokud možno vyhnuli. 

8. února 2018 · 14:04

Sdružení českých taxikářů se na Facebooku pochlubilo živým maskotem.

maskot taxikářů
maskot taxikářů
8. února 2018 · 13:48

První kolona vyjíždí ve směru přes Chotkovy sady, kolem úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjede ze Strahova na Holečkovu a pojede přes Zborovskou, Jiráskův most a Resslovu na I. P. Pavlova, kde rovněž najede na magistrálu. Poté plánují taxikáři jezdit podle předpisů po obou trasách ve smyčce tam a zpátky. Blokádu magistrály ani jiných ulic neplánují. Po dvou hodinách se vrátí na Strahov. Zítra se plánují sejít ve stejný čas na stejném místě a akci zopakovat.

8. února 2018 · 13:27

Protestující taxikáři začali vyjíždět ze Strahova. Ve smyčce přes centrum budou Prahou jezdit dvě hodiny. Stejný protest se bude opakovat i v pátek.

8. února 2018 · 13:12

Start taxikářů se zpozdil, nyní se už ale kolona chystá vyrazit do centra. Dvě kolony budou po Praze kroužit až do večera. Protesty se přitom mají opakovat v dalších dnech.

8. února 2018 · 12:52

Protest pražských taxikářů okomentoval i expremiér Mirek Topolánek.

8. února 2018 · 12:46

Účastníci protestu TAXI zveřejnili plánovanou trasu protestní jízdy Prahou. Veřejnost musí počítat s dopravními komplikacemi.


8. února 2018 · 12:32

Ministr dopravy Dan Ťok za protestujícími taxikáři dnes nedorazí. Bude s nimi jednat na pravidelné schůzce 23. února. Novela zákona o silniční dopravě, která bude regulovat činnost Uberu a dalších zprostředkovatelů bude hotova v řádu několika týdnů. 

8. února 2018 · 12:11

Pokud se na Strahov nedostaví ministři, vyjedou taxikáři po 13:00 ve dvou kolonách na magistrálu. Jedna pojede kolem úřadu vlády a druhá přes Smíchov.

8. února 2018 · 11:45

Na protest dohlíží i policejní vrtulník>>>

Video placeholde
policejní vrtulník
8. února 2018 · 11:38

Babiš je připraven taxikáře vyslechnout. Vláda věc řeší, uvedl

Jednat s taxikáři bylo na magistrátu, řekl premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš potom, co protestující taxikáři pohrozili blokádou, když s nimi nepřijdou diskutovat zástupci vlády. Babiš zdůraznil, že ho nikdo neoslovil. Doplnil, že když ho taxikáři pozvou, rád je vyslechne. Připomenul, že vláda chystá novelu zákona, která by měla službu Uber regulovat.

"Mně nikdo nepsal, nikdo mne nikam nepozval, takže, když mne někdo pozve, tak si je rád vyslechnu," uvedl Babiš. Protest se podle něj týká magistrátu, který se zástupci nespokojených taxikářů jednal, nikoli vlády. "My jsme o tom nemluvili, nám nikdo nepsal, mluvili o tom s magistrátem," uvedl. Později doplnil, že ministr dopravy Dan Ťok věc řeší a s taxikáři třikrát jednal.

"Ta novela je připravená, půjde do meziresortního připomínkování," uvedl premiér. Jestli je možné přípravu návrhu urychlit, je podle něj na ministrovi. Ten se k situaci vyjádří v poledne.

Ťok dnes ráno v prohlášení uvedl, že jeho úřad s taxikáři pravidelně jedná a chce se dohodnout.

8. února 2018 · 11:36

Protest odsoudil ministr dopravy Dan Ťok (ANO)

8. února 2018 · 11:34

Pokud vláda nezareaguje, taxikáři plánují vyjet pomalou jízdou ve dvou kolonách, jedna Patočkou ulicí a druhá přes Resslovu. Pohybovat se chtějí v centru kolem magistrály.

8. února 2018 · 11:29

V reakci na protest taxikářů se vyjádřil Uber ústy mluvčí Miroslavy Jozové takto: "Uber se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Na dostupnou dopravu od Uberu, která se dá objednat jedním kliknutím, dnes v Praze spoléhá už přes 270 tisíc cestujících a prostřednictvím naší aplikace si vydělávají tisíce řidičů. Chceme spolupracovat s městem, aby se služba rozvíjela, a dalšími zúčastněnými stranami a najít nejvhodnější řešení jak pro město, tak i pro uživatele."

8. února 2018 · 11:18

Cílem protestujících taxikářů bude magistrála a I.P.Pavlova. Vyrazí asi v půl jedné za předpokladu, že se členové vlády nedostaví na Strahov k jednání.

8. února 2018 · 11:17

Vítejte u on-line přenosu z dnešního protestu taxikářů. V příštích hodinách Vás budeme informovat o nejnovějších událostech.

Sjíždějící se taxikáři měli na vozech vylepeny červené čtverečky, které označují jejich nesouhlas s fungováním služeb typu Uber. Kromě převážné většiny pražských taxikářů byli na místě i kolegové z jiných krajů, například z Olomouce nebo Vysočiny.

Video placeholde
Policie kontrolovala taxikáře kvůli pomalé jízdě. • Tadeáš Provazník

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000.

Video placeholde
Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu • Tadeáš Provazník

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nepoužívají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.