Uber proniká do dalšího způsobu dopravy. Své síly spojí s provozovatelem elektrokol

JUMP

JUMP Zdroj: Jump

JUMP
JUMP
Uber, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Společnost Uber nabízí další možnost přepravy. Své síly spojila s provozovatelem elektrokol Jump. 

Speciální elektrokola jsou nyní k dispozici pouze v americkém San Franciscu. Společnost však oznámila, že další města budou přibývat. Speciální kola si budou moci cestující objednat skrze aplikaci Uber, ve které přibude nová záložka.

„Jsme nadšeni z této spolupráce a z jízdních kol, které nám umožní poskytnout lidem bezpečné a pohodlné cestování ve městě,“ řekli zástupci společnosti Uber při oficiálním představení projektu.

Za třicet minut jízdy zaplatí uživatelé dva dolary. K dispozici bude zpočátku 250 kol se speciálním zámkem U-Lock.

Zástupci cyklistické koalice San Francisca s větším zapojením elektrokol do města souhlasí. "Město bude čistší, bezpečnější a cenově dostupnější," řekl mluvčí koalice Chris Cassidy v reakci na novou službu.

Méně optimistický zůstává bývalý softwarový inženýr Uberu Eric Bulter. Tvrdí, že zavedení bike-sharingu nevyřeší vztahy mezi Uberem a běžnými cyklisty. Naráží tím na události z New Yorku, kde místní policie v rámci programu Vision Zero zasáhla proti používání elektrokol společností Uber při rozvážení jídla ve službě Uber Eats.

Používání elektrokol je v New Yorku nelegální a Bulterovi vadí především fakt, že společnost se k incidentu na východním pobřeží nevyjádřila a nyní spouští nový projekt v San Franciscu.

Primární službou společnosti Uber je poskytování alternativní taxislužby. Tu poskytuje v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami. V České republice se naposledy rozhořel spor kolem poskytování jeho služeb v Brně, kde Uber začal fungovat od února minulého roku a kde jeho činnost tamější krajský soud předběžně zastavil.