Tuzemské mobilní tarify jsou výrazně dražší než ve zbytku Evropské unie

Zdroj: reuters

3
Fotogalerie

Tarify mobilních operátorů v ČR jsou podle organizace Telefonující.cz až o 79 procent dražší, než je průměr EU. Předražená jsou zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS, uvedla spotřebitelská organizace Telefonující.cz.

Za vysoké ceny podle zástupců organizace mohou dvouleté úvazky, vysoké marže, absence čtvrtého operátora i extrémně velké rozdíly v nabídkách pro koncové spotřebitele a firmy. "Neupíráme operátorům právo na poskytování podpultových cen, ale my chceme dosáhnout snížení ceníkových tarifů," řekl předseda organizace Svatopluk Bartík.

Telefonující.cz srovnali veřejně dostupné nabídky operátorů v celé Evropě. Vytvořili čtyři typické skupiny spotřebitelů, které srovnávali. Vyšlo jim, že čtyřčlenná rodina v Česku zaplatí za volání a data 2499 Kč, v EU průměrně 1994 korun. Matka samoživitelka v Česku zaplatí za volání a data pro sebe a telefonování a SMS dítěte 1298 Kč, v EU 760 korun. Důchodkyně v ČR dá za volání 549 korun, v Evropě 372 korun. Obchodní cestující v Česku zaplatí 1599 korun, v EU průměrně 891 korun.

Organizace proto chystá podnět pro Evropskou komisi a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za tzv. podbízivé ceny. Od toho si slibuje zákaz podnákladových cen a odstranění jedné z příčin neférově vysokých cen pro koncové spotřebitele.

Telefonující.cz se označuje za sdružení zákazníků mobilních operátorů, které se snaží zlepšit postavení spotřebitelů a snížit ceny mobilních služeb na úroveň obvyklou v Evropské unii. Zástupci sdružení dnes pouze uvedli, že evidují 800 zájemců o členství a registraci sdružení v řádu měsíců.

Vysoké ceny volání a dat v poslední době kritizují i někteří politici. Neřešení problému bylo jedním z důvodů odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Premiér Bohuslav Sobotka se chce zasadit o rychlé přijetí novely telekomunikačního zákona, která zvýší ochranu spotřebitele a rozšíří pravomoci Českého telekomunikačního úřadu.